Læsetid: 3 min.

I Tivoli er alle skudt i Columbine

Steen Koerner blæser pantomimefigurer og robotdrenge op i en vellykket match med Tivoli-æstetikkens naive tro på kærlighed og lune sommeraftener
1. juli 2009

Steen Koerner er en gave af en gadedreng. Han har fået street dance op på de danske teaterscener - og Danmark ind på street dance- kortet. Som koreograf har en vild intuition for at samle supertalenter fra hele verden.

Og desuden insisterer han på at lade street dance kommentere på den etablerede dansekunst.

Den nu 40-årige, kroniske youngster har skabt hype om de gamle klassiske balletter som Nøddeknækkeren og Sylfiden , både ude på Aveny T og i Tivolis Koncertsal og også snart på Aarhus Teater - simpelthen ved at beholde de gamle fortællinger, men udtrykke dem gennem electric boogie og robotics og andre slags imponatordans.

Og så tilføjer han altså magiteknik, der får en til at blinke med vipperne og tro, det er løgn. For Koerners dansere skubber usynlige vinduesruder og går ned ad ikke-eksisterende trapper lige for øjnene af dig.

Pantomimeteatret fik allerede fat i Koerners morbide fortolkningssans sidste sæson med Vampyren Pjerrot , da Koerner omskabte den hvidmalede kløgtklovn til en splattervampyr med punkerhår. Og nu er turen så kommet til Columbines Karneval .

Forudselighedsshow

Jagten er organiseret som en vandreforestilling rundt i Tivoli, sådan fra Pantomimeteatrets øverste påfuglefjer via Nimb til Plænen.

Ideen er fin nok, omend den virker noget Disneyagtig. Tre meter høje marionetdukker bæres omkring med kæmpeansigter af Columbines far med sømandsar og Afro-Pjerrot med paryk med en ung Michael Jackson-hår, og Tommy Edvardsens krakilske Kassander og Phax's Madagascar-jazzede krushårspjerrot på scenen skaber muntre spejlinger op på de malede dukkeansigter i luften.

Alligevel giver dukkerne giver ikke noget synderligt ekstra til historien. Og den varevognsagtige version af en selvkørende ghettoblaster, der trisser rundt i haven med Car -agtig blinken, er en længere forlovelse om blive bugseret rundt om Boble-fontænen.

Så da danserne endelig er klatret op på Plænen, fiser den dramaturgiske intensitet ud af koreografien lige som helium ud Tivoli-balloner.

Af med masken

Desto mere grund er der til at falde i staver over Koerners påfund for Pantomimeteatrets påfugleverden.

Her daler en ung påfuglemand ned i hvide lagner med hang til harlekin-tern fritsvævende i luften. Anders Astrup luftige lagenstrimler er også her en overlegen leg med svævelyst, og hans stramme muskeltoning matcher balletdansernes.

Fra Pantomimeteatret er det den kønne Michelle Larsen, der tripper forventningsfuldt rundt på tåspidserne, mens hele tre Harlekin'er forsøger at indynde sig hos hende. Og Robotdrengene, Nick Johansen & Jeppe Thybo og Martin Jensen, agerer kultmænd med upåklagelige vinkelsliber-albuer og skubbefødder. Symbolsk nok flår Columbine den sorte maske af de to første ternede bejlere, men tror intuitivt på den sidste og siger ja til ham, ubesigtiget.

For ballet er også en kunstart, hvor eventyrets tvivlløse kærlighed har en sjælden chance - og det er tilsyneladende her, at Steen Koerner er sådan et forrygende match for Tivoli.

For midt i sin brutale gadeæstetik - og omgivet af graffitimalere fra nedsmeltede jernbarnespor og af farveiltre Maja Ravn-kostumer fra en selvironisk catwalk - så har Koerner også en naivitet, der tilsyneladende passer ind i Tivolis barnlige kitchskønhed, så den klichéagtige uskyld virker aldeles autentisk.

Og hvor Yo Akim Hjejles bryske musikcitater buldrer med optimal varmeeffekt fra Annisettes livserfarne stemme.

'LOVE' står der med kæmpe bogstaver, mens heltinden sidder i kæmpegynge med sin Harlekin. Hvilken lykke at Koerner er skudt i Columbine.

AMC@INFORMATION.DK

Columbines karneval. Koreografi: Steen Koerner. Musik: Yo Akim Hjejle, Tivolis Symfoniorkester og Annisette. Scenografi: Maja Ravn. Graffiti: Michael Wiesniewski, Clean2 og Phelie. Showkoordinator: Susanne Breuning. Til 9. aug, undtagen fredage, kl. 18.30. Start ved Pantomimeteatret. 30 min. www.tivoli.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu