Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Døden er Dillingers følgesvend

Psykologisk er 'Public Enemies' - filmen om John Dillinger og hans nemesis - ikke lige så interessant som nogle af instruktørens tidligere værker. Men det er stadig et veliscenesat, velspillet og stilfuldt kammerspil forklædt som actionfilm
Depp. Johnny Depp som den karismatiske bankrøver Dillinger.

Depp. Johnny Depp som den karismatiske bankrøver Dillinger.

Peter Mountain

Kultur
3. juli 2009

I timerne inden den berygtede, amerikanske bankrøver John Dillinger blev skudt af FBI den 22. juli 1934, var han i biografen i Chicago for at se gangsterfilmen Manhattan Melodrama med Clark Gable i hovedrollen som en forbryder, der går i galgen med oprejst pande.

Sådan vil jeg også dø, kan man næsten høre Dillinger (Johnny Depp) tænke i Michael Manns nye film, Public Enemies , der handler om Dillinger, hans mænd og FBI-agenten, Melvin Purvis (Christian Bale), der jagtede dem.

Dillinger sidder i biografen og ved godt, at hans tid er forbi. Spørgsmålet, han stiller sig selv, er, hvordan han vil forlade denne verden. Svaret er: Ligesom Gable i Manhattan Melodrama . 10 minutter senere er bankrøveren død. Skudt bagfra gennem hovedet af en af Purvis' erfarne G-Men.

Flere af Michael Manns film - Manhunter , Heat , Collateral - handler om to mænd, der står på hver sin side af loven. To mænd, hvis liv og skæbne både er hinandens modsætninger og spejlbilleder. To mænd, som både lærer af hinanden og udfordrer hinanden til en duel på liv og død. Mødet mellem dem bliver en slags filosofisk, moralsk samtale, hvor de begge prøver at retfærdiggøre deres eksistens, og hvor dukkefører Mann kan lege med publikums sympati og opfattelse af de to mænd.

Action og kammerspil

Det gør han til en vis grad også i Public Enemies , der skildrer det sidste, hektiske år i John Dillingers liv, og som er en moderne udseende periodefilm - stilsikkert og energisk iscenesat af en gudsbenådet billedmager og filmkunstner med sans for genre og karakterer.

Det digitale kameraarbejde er levende og dynamisk, indimellem næsten dokumentarisk i de hektiske kupscener og shoot outs , med både håndholdte sekvenser, steadycam-ture og mere klassiske indstillinger. Scenografien emmer af dén tid og de steder, hvor filmen foregår, og det tjener Mann til ære, at han (stort set) ikke dvæler ved imponerende detaljer, hvilket kunne have trukket tempoet og energien ud af filmen. Lydsiden er på én gang intim og insisterende, fuld af kontraster i form af skrattende Tommy Guns og pludselig stilhed, og Mann skaber som sædvanlig sit helt eget, ekspressive audiovisuelle univers, der bakker psykologien i filmen op. Det er action som karakterdrama og kammerspil.

Første gang, publikum møder Dillinger, er han lige blevet løsladt fra fængslet efter at have afsonet en dom på ni år. Året er 1933, og sammen med en ven befrier han en række af sine fængselskammerater, og sammen begår de den række vovede bankrøverier, der gør ham til en af Depressionens store helteskikkelser. Den flamboyante, karismatiske bankrøver tager nemlig ikke almindelige menneskers penge, kun bankernes, systemets. Han er en slags Robin Hood, og han opfører sig som regel som den flotte og velklædte gentleman, han giver indtryk af at være med sine skrædersyede jakkesæt, bløde hatte og skæve, drilske smil.

»Det vigtige er ikke, hvor man kommer fra, eller hvor man er på vej hen,« siger han til garderobepigen Billie (Marion Cotillard), som han forelsker sig i og sværger, han aldrig vil forlade. Dillinger var en social climber , før udtrykket blev opfundet, og han var tro mod sine venner.

Uinteressant kærlighed

Dillinger blev også hurtigt en anakronisme i en foranderlig verden. FBI-chefen J. Edgar Hoover (Billy Crudup) - en solbrændt flødebolle, der har store ambitioner for sit endnu lille forbundspoliti - har set sig sur på bankrøveren og hans legen kispus med ordensmagten, hvorfor Melvin Purvis sættes på sagen. Og FBI's interesse for Dillinger og hans omgangskreds, sætter mafiaen i Chicago under pres. De har ellers støttet ham med skjulesteder, penge og et korrupt politi, men hans bedrifter er for opsigtsvækkende og fører til udvidede beføjelser for forbundspolitiet. Dillinger er blevet en belastning, og mafiaen slår hånden af ham. Han kan ikke følge med tiden.

Døden er Dillingers følgesvend i Public Enemies , som den er lejemorderen Vincents i Collateral og røveren Neils i Heat . Desværre graver Michael Mann ikke lige så dybt i sine hovedpersoner i Public Enemies som i for eksempel Manhunter og Heat . Han bruger for meget tid på den alligevel uartikulerede kærlighedsaffære mellem Dillinger og Billie.

Cotillard er fotogen og en glimrende skuespiller, men rollen som Billie er ikke voldsomt interessant. Jeg vil hellere se Bale og Depp - to af vor tids bedste, mest intense karakterskuespillere, der kan udtrykke meget med lidt - krydse klinger og folde Purvis og Dillinger endnu mere ud som de fascinerende og væsensforskellige personligheder, de er.

Public Enemies. Instruktion: Michael Mann. Manuskript: Michael Mann, Ronan Bennett og Ann Biderman. Amerikansk (En pokkers masse biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her