Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Vor mand i Hongkong

Charles Cummings mikser storpolitik og kærlighed i vellykket spionthriller
Kultur
31. juli 2009

Nord for Tibet ligger Østurkistan. Kineserne kalder det Uighur, og det er dem, der bestemmer, hvilket de gør på yderst kontant vis. Her bliver der slået hårdt ned på specielt muslimske separatister, der forsøger at gøre oprør mod det kommunistiske system.

Det forsøger CIA at udnytte i Charles Cummings fremragende politiske thriller Tyfon. Titlen refererer til en amerikansk operation, der har til hensigt at destabilisere Kina, således at de ikke får mulighed for at etablere sig som en stormagt og økonomisk trussel mod USA.

Som romanens hovedperson - den britiske MI6-agent Joe Lennox - udtrykker det, så blev Tyfon godt nok opløst efter 11. september 2001, »da politikerne i Washington - i deres uendelig visdom - stort set dekreterede, at alle uighurer var terrorister.«

Men operationen kører ikke desto mindre videre i al hemmelighed med CIA-agenten Miles Coolidge som styrmand for en muslimsk celle, der har til hensigt at iværksætte en større terroraktion på åbningsdagen for De Olympiske Lege i Bejing i 2008 …

Manden, der kommer på sporet af planerne er nævnte Lennox, der allerede 10 år forinden har krydset klinger med Coolidge. Begge er de på det tidspunkt udstationeret i Hongkong, hvor de lever det gode liv - Coolidge på byens barer og bordeller; Joe med sin smukke kæreste Isabella - mens de passer deres job som spioner.

I dagene op til Hongkongs overgivelse til Kina i 1997 mister Joe ikke blot sin første spændende sag, da en afhoppet kinesisk professor pludselig forsvinder fra en dæklejlighed, som briterne deler med CIA. Han mister også Isabella, oven i købet til Coolidge.

Fortid som agent

10 år efter møder Joe alle tre igen - Coolidge, Isabella og den afhoppede professor - da han på foranledning af MI6 bliver bedt om at rejse sig fra skrivebordet i London og tage til Asien for at opklare mordet på en britisk agent.

Så skulle der vist være røbet nok om både de storpolitiske kulisser og det lille kammerspilsdrama, der som i alle gode spionromaner også hér går fint i tråd med hinanden i et inciterende og intelligent anslag.

Et par skolemesteragtige passager og en fortæller, som mindst bør få en Pulitzer for sin research, ændrer ikke ved, at Tyfon - forfatterens fjerde titel, men første på dansk - er endt som en af sæsonens helt store genre-overraskelser.

Forlaget oplyser, at Cumming hjemme i England har fået ros for at løfte arven efter Len Deighton og John Le Carré. Det forstår man. Forlaget skriver også, at den blot 39-årige Cumming har en fortid som MI6-agent - fortsætter han takterne, har han en stor fremtid som forfatter.

Charles Cumming: Tyfon. Oversat af Morten Andersen. 320 sider, 299,95 kr. Forum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her