Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Med vreden som våben

Lance Armstrong blev slået med egne midler, da Alberto Contador bragte sig i spidsen for Tour de France og afgjorde den interne magtkamp
Kultur
20. juli 2009
Lance Armstrong blev slået med egne midler, da Alberto Contador bragte sig i spidsen for Tour de France og afgjorde den interne magtkamp

Det tog blot et par sekunder at få klart svar på det spørgsmål, som er blevet stillet, lige siden Lance Armstrong for trekvart år siden annoncerede sit comeback til cykling og Tour de France. Svaret faldt nøjagtigt 2,8 kilometer fra målet oppe i Verbier i de schweiziske Alper, da Saxo Banks Fränk Schleck angreb ham i en situation, hvor det ikke længere drejede sig om at vinde etapen eller køre sig i spidsen af klassementet.

Saxo Bank havde på en taktisk perfekt kørt etape lagt et voldsomt pres på Armstrongs og Contadors Astana allerede på de første kilometer op ad den afgørende sidste stigning og skrællet antallet af konkurrenter ned til et par håndfulde, da Contador angreb og kun Andy Schleck var i stand til at optage forfølgelsen i en afstand, som aldrig mindskedes til mål. At Armstrong ikke kørte med Contador gav ikke svaret. Situationen byder loyalitet over for den angribende holdkammerat uanset den interne rivalisering på holdet, så selv om der nok ikke noget i verden, han hellere ville lige der, så måtte han ikke køre op til Contador.

Men da Fränk Schleck så kørte væk fra Armstrong og den lille gruppe, han sad med, så både måtte og skulle han køre efter luxembourgeren. Han kunne bare ikke. Det var svaret.

Udsatte nederlaget

Også svaret på, hvorfor det stærke Astana hold nu i to uger har kørt så defensivt og kontrollerende. Holdets manager Johan Bruynel og Armstrong selv har villet udsætte den situation, som vi var vidne til i går, så længe som muligt, fordi de frygtede den, og fordi de kunne håbe på, at tiden ville arbejde for Armstrong.

At Alberto Contador har oparbejdet et stille indre raseri i de forløbne to uger over den uafklarede situation og over, at han ikke har fået mulighed for at udfolde sin instinktive angrebslyst, var tydeligt i hele hans kropssprog på de sidste kilometer til etapesejren og distanceringen af den forsvarsløse ældre amerikaner. Han langede voldsomt ud efter tilskuere, der kom ham for nær, og lige så let, hans antrit var, da han angreb, lige så indædt var hans tråd mod mål, som var det vrede, der drev pedalerne rundt.

Meget ironisk. I sin første bog om liv, cykling og kræft, It's Not About The Bike, skriver Armstrong om sin opvækst og tidlige karriere, at det var vrede, der drev pedalerne.

Realistisk og respektfuld

Bedre end nogen anden idrætsmand har han formået at kanalisere sit livs modgang og ulykker ud i sit hoved og sine ben og bruge dem som brændstof. I går blev han ikke blot slået af en modstander, der er meget yngre og lige nu meget dygtigere, men han blev også slået med sine egne midler. Armstrong måtte bøje sig for en ung mand, der havde mere at vise og bevise, og som kørte på en vrede, han selv i sin nye og mildere udgave ikke længere kan mobilisere.

Det var da også en meget realistisk og respektfuld Armstrong, der bagefter kunne gratulere sin rival og holdkollega uden brod eller forbehold. Men han kunne ikke nære sig for at sige, at måden, Contador kørte væk fra konkurrenterne på, var som at se sig selv. Engang.

Og sandt nok. Contador udnyttede det forarbejde, som Saxo Bank havde lavet i udtyndingen af konkurrenterne fra bunden af bjerget, og det var ham, som kunne slå kontra, da Fränk Schleck havde angrebet som den første for at berede vejen for lillebror Andy. Det var som at se en kopi af Lance Armstrong fra velmagtsdagene, da Contador satte alting på plads, og det er svært nu at forestille sig, at nogen skulle kunne true ham på resten af den svære vej til Paris.

Brødrene Schleck kørte sig højt op i klassementet og viste den styrke, som man måtte forvente, at de havde, men som ingen har haft lejlighed til at se, og især Andy viste sig som Contadors stærkeste udfordrer i stejlt terræn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her