Læsetid: 2 min.

Japansk frelse

21. august 2009

Rudi lider af en uhelbredelig sygdom, som lægerne undlader at konfrontere ham med. Pointen er da også, at det aldrende vanemenneske lever et meget ubevidst liv med sin kærlige kone Trudi, hvis drømme om rejser og eventyr han nærmest ignorerer.

Parret bor i en lille by i Bayern, og deres besøg hos de fortravlede voksne børn i Berlin ender i fiasko. Familievarmen nægter at indfinde sig. Men så sker der noget afgørende, som sender den dødsmærkede Trudi til Tokyo for at besøge endnu en søn, den lige så travle Karl.

Det bliver en slags åndelig genfødsel for Trudi, især takket være venskabet med en sød 18-årig butohdanserinde, der giver prøver på sin kunst i en park, hvor kirsebærtræerne blomstrer dag efter dag.

Stærkt inspireret af to klassikere - Ozu's japanske Tokyo Story og Leo McCareys Hollywood-tåreperser Make Way for Tomorrow - fortæller Dorris Dörrie sin opbyggelige historie med stor tydelighed og en ganske god sans for de hverdagslige hår i sødsuppen - især familiemæssige fortrængninger af hæmmet småborgerlig art.

Når Dörrie nøjes med at arbejde som solid tysk realist, kan hun så let som ingenting skabe overbevisende scener. Men filmen vil mere end blot fortælle om modsætninger mellem generationer og mellem land og by: Den handler om anger og sorg, forkrænkelighed og død. Og så altså om hverdagstyskerens genfødsel i det allermest fremmede - et Japan, han egentlig ikke forstår et muk af, men som han på mystisk vis kommer på åndelig bølgelængde med.

Her får den ikke for lidt med dekorative kirsebærtræer i flor og en overjordisk kær lille butohdanserinde, der tager vare på gamle Trudi og sørger for, at han får det attråede Fuji-bjerg at se.

Her fordufter den nærmest prosaiske vederhæftighed, der ellers har holdt Dörries historie kørende og giver plads for den forskønnede dagdrøm. Vist er det kønt, men først og fremmest nuttet på en insisterende måde.

Det skal tilføjes, Elmar Weppers og Hannelore Elsners fine spil som ægteparret gør, at man aldrig helt taber interessen for dem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu