Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det var lige det, det var

Altså den dybe følelse af lykke, som man har, når man ved, at man har ret. Velkommen til Jacob Morilds spankershow
Sarkasmen frem og håret tilbage i Jacob Morilds one-man-show om 'danskernes fuldstændig porportionsløse utilfredshed'. Her er Morild dog i flerdimensional videoskizofreni.

Sarkasmen frem og håret tilbage i Jacob Morilds one-man-show om 'danskernes fuldstændig porportionsløse utilfredshed'. Her er Morild dog i flerdimensional videoskizofreni.

Café Liva

Kultur
19. august 2009

Hvem er Danmarks skarpeste komiker lige nu? Nuvel, Anders Matthesen har solgt billetter til halvdelen af alle danskere med eget Dankort, og Jonatan Spang har fornærmet alle danskere med eget mellemnavn. Men Jacob Morild er antagelig den komiker, der mest indædt har forsøgt at fastholde danskernes lurvede selvopfattelse gennem det ene onemanshow efter det andet. Eller er han?

Efter cabarettrilogien Det går over, Og hva' så? og Uden videre hensyn trasker Jacob Morild nu rundt i udlevet skizofreni med Var det det? på Halmtorvet. Her taler han med sit indre, lumre jeg inde i PH-Caféen op mod en video-skærm. Vandrer frem og tilbage i sit one-man-show, mens han taler fra sin egen yngre live-model i sort jakkesæt - op mod billedet af sig selv som pensioneret gymnasielærer-model med skotskternet tørklæde oppe på video-skærmen. Den gamle er endnu vredere end den unge. Eller er han?

Speedsnakker

»Dansk humor, findes det overhovedet?« spørger han emsigt ud mod sit publikum. Hvorefter han opremser alle de danske, muntre ting, vi er så stolte af. Indtil han til sidst finder ind til kernen i dansk humor: Den dybe følelse af lykke, man har, når man ved, at man har ret ... Jacob Morild speedsnakker. Ikke vulgært, bare intellektuelt i femte gear og med tungen i overhalingsbanen. Ikke i jokes, men i fortællinger - lange episoder af røntgenanalyserede pinligheder, der fører videre til de næste. Som om han vil vise hele paletten af danske mindreværdsfølelser og hævnforsøg. Eller vil han?

For Jacob Morilds virkelige kunst som komiker er at punktere sine egne pointer: Først får han os med på latteren - og så vender han latteren mod os selv. Elegant og øretæveindbydende. »Når man har haft det rigtig fedt, så rammer en krise ekstra hårdt,« siger han og er vores allesammens bedste ven. Eller er han?

Det manglede bare

Når Morild ikke kæfter op, så synger han højt. Lige på tonerne og derudad. Står og sender ironien op mod himlen og sarkasmen ned mod tilskuerne. Han hvisker også nedgørende bemærkninger til tilskuerne, så de ikke skal sidde for mageligt. Det manglede bare. Og Nicolai Majlands kapelmester spærrer øjnene op, både på de indstuderede jokes og de spontane, mens Jakob Lauritsen klimprer vildere på bassen, og Jasper Mortensen giver trommerne ekstra svirp. Det er live, dette her. Det er cabaret, når det giver mest mening. Og nej, man bliver ikke træt af at opleve nasal-kamæleonen Morild i halvanden time. Bare øm. For pointerne svier. Eller gør de?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her