Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Jeg har et hus i Valby, og du har en bussemand på kinden

Anders Matthesen og Thomas Hartmann har i showet 'Bytte Bytte Købmand' skrevet hinandens monologer, og det fungerer fint at dømme efter antallet af latterkaskader. Ja, selv Informations udsendte morede sig faktisk
Anders Matthesen og Thomas Hartmann har i showet 'Bytte Bytte Købmand' skrevet hinandens monologer, og det fungerer fint at dømme efter antallet af latterkaskader. Ja, selv Informations udsendte morede sig faktisk
Kultur
30. september 2009

Er Bytte Bytte Købmand sjov? Ja, det er den.

Så kort kunne anmeldelsen af Thomas Hartmann og Anders Matthesens nye show være, hvis vi taler essensen af comedy/stand-up - altså hvorvidt den dertil indrettede lattermuskel kildes. For der skal ikke herske tvivl om, hvorvidt Deres udsendte grinede sin røv i laser denne gemene mandag aften i Amager Bio. I sådan en grad tilmed, at han hjemvendt til slægtsgården kun formåede at gå direkte i seng, udmattet af humor. Godt nok. Det var vel derfor, vi kom, og som sådan fuld valuta for pengene - tilmed i et show med en klar ide, enhver kunne fatte, selv om opvarmningsnavnet Mads et-eller-andet gjorde, hvad han kunne, for både at bøje det i neon og skære det ud i pap på en måde, der klart tilkendegav hans forudfattede mening om vores kollektive IQ.

Og når man som undertegnede mener, at det afgørende spor i stand-up er foragt (for alt og alle, såmænd), var det en glimrende måde at få bekræftet netop den fordom på. Foragt for andre er grundlæggende både et udtryk for selvforagt og selvfedme, og så er vi vel alle med i kraft af den forhåbentlig nogenlunde fornuftige blanding af storhedsvanvid og mindreværd, der udgør vores individuelt på en gang skrøbelige og robuste psyker. Og så kan de fleste være med - den der særegne blanding af fokus på medmenneskets generelle idioti, blødt op med det groft selvudleverende, er selve stand-uppens krumtap. Savner man som undertegnede en overordnet satirisk brod, ja, så er der jo altid The Daily Show på DR2, selvom dets ærinde ikke har stort med vort smålige smørhul at gøre. Og dog - siden vi under Fogh endegyldigt lod os optage som Unionens 51. delstat, er det da meget rart at vide, at også derovre er den politiske inkompetence til at tage og føle på.

Timing og kropssprog

Nuvel, ideen er den simple, at de to herrer til dette show hver især har skrevet hinandens materiale. Et hundrede procent og uden mulighed for veto. Dette er sikkert interessant for dem, der går op i, hvem der skriver hvad og hvornår, og i hvor høj grad deres gængse shows er selvskabte. Og det er i og for sig heller ikke uinteressant, men mere fascinerende er det selvfølgelig, hvorvidt det skrevne formidles morsomt. Oven på Bytte Bytte Købmand er det således denne signaturs holdning, at Thomas Hartmanns materiale er suverænt sjovest. Men at Anders Matthesen er den uden sammenligning bedste fortolker - han er simpelthen sjovere, og det hænger sammen med ting som timing, udstråling og kropssprog. Hvilket ikke betyder, at Hartmann er usjov (han er - som man siger - skideskæg) eller at Matthesens tekster ikke dur (for det gør de) - men at der er en gradsforskel, kommer man ikke uden om, og det sætter den valgte form i relief.

Aldrig politik

Det fremhævedes yderligere af scenografien, der var gennemført old school, da den glimrede ved sit totale fravær. Rekvisitten er mikrofonen (og vandflasken), og hvad angår lys, benyttes det, der nu engang er på stedet. Som sportspræstation betragtet er det lidt af en bedrift at bevidne, hvorledes disse to herrer inden for hver deres udstukne time gik til vaflerne, thi stand-upperens værste fjende er stilheden. Skal det respektive materiale angives med stikord, er Anders Matthesens som altid præget af især ondskabsfuldhed, in your face-attitude og en fatten sig i korthed, hvor Hartmann er mere ambitiøst anlagt, mere sprogligt krævende og fra starten lægger signalspor ud, der kan refereres tilbage til showet igennem - og bindes en sløjfe med til sidst. Begge er de vildt morbide og slår helst under bæltestedet. Temaerne er (især) sex, kønsroller, tåbelig adfærd, kendisser, sproglige (u)vaner/stående vendinger, sex, dødsstraf, sygdom, død, kønsorganer, handicap, skadefryd, sex, fremmede lande, porno, parforhold, børn, sex, dværge, fækalier og sex - men sært nok aldrig politik, politikere eller samfundsforhold. Det er åbenbart sjovere at grine ad Bubber end Pia K. og Helle T. Og det gjorde vi så. Højlydt. Igen og igen.

Thomas Hartmann & Anders Matthesen: Bytte Bytte Købmand. Landsdækkende turné frem til den 20. december

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her