Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Den store mand (1941)

Selv efter alle disse årtier mener rigtig mange filmkyndige, at Den store mand af Orson Welles er den bedste film nogensinde. Det skyldes ikke mindst den opfindsomhed, der prægede den dengang blot 25-årige instruktørs omgang med de filmiske virkemidler
Selv efter alle disse årtier mener rigtig mange filmkyndige, at Den store mand af Orson Welles er den bedste film nogensinde. Det skyldes ikke mindst den opfindsomhed, der prægede den dengang blot 25-årige instruktørs omgang med de filmiske virkemidler
Kultur
4. september 2009

Selv efter alle disse årtier mener rigtig mange filmkyndige, at Den store mand af Orson Welles er den bedste film nogensinde. Det skyldes ikke mindst den opfindsomhed, der prægede den dengang blot 25-årige instruktørs omgang med de filmiske virkemidler. Welles og hans kameramand Gregg Toland var eksempelvis pionerer inden for dybdefokus-æstetikken, som gav mulighed for mere komplekse billedkompositioner. Filmens titelperson er magtmennesket Charles Foster Kane (spillet af Welles selv og modelleret efter aviskongen William Randolph Hearst), der dør med ordet »Rosebud« på læben. En journalist sætter sig for at finde ud af, hvad Kane mon mente med det, og filmen former sig som et tilbageblik på den store mands liv. Da mysteriet i filmens sidste sekunder løses, mere end antydes det, at de største glæder i tilværelsen af og til er de mest simple. Kanes enorme og skarpt bevogtede ejendom Xanadu er med tiden blevet et symbol på den lidet kønne kombination af materiel overflod og sjælelig bankerot. Desuden har en central figur i situationskomedien The Simpsons, den griske og brutale, men også vidunderligt tragiske olding Montgomery Burns, klare ligheder med Kane.

Citizen Kane. Instruktion: Orson Welles. Manuskript: Orson Welles og Herman J. Mankiewicz. Kan fås på dansk dvd fra Criterion

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her