Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Tv-serie på afveje

TV2's nye dramasatsning, den sorthumoristiske 'Lærkevej', er et forfriskende forsøg på anderledes tv. Men serien er dog ikke lige så skarp og præcis som forbilledet, 'Desperate Housewives'
Søs Egelind medvirker i den nye dramaserie 'Lærkevej', som vises på TV 2 i aften kl. 20. Søs Egelind spiller den alkoholiserede overklassefrue Elisabeth, der sammen med de andre på vejen har deres skjulte laster og åbenlyse brister.

Søs Egelind medvirker i den nye dramaserie 'Lærkevej', som vises på TV 2 i aften kl. 20. Søs Egelind spiller den alkoholiserede overklassefrue Elisabeth, der sammen med de andre på vejen har deres skjulte laster og åbenlyse brister.

Kristoffer Juel Poulsen

Kultur
25. september 2009

Det var vel kun et spørgsmål om tid, før Danmark fik sin egen dramedy, altså en tv-serie, som blander drama og komedie. Det er en genre, som amerikanerne har dyrket med stor opfindsomhed gennem de seneste år i serier som Six Feet Under, Californication og ikke mindst Desperate Housewives, som TV2's nye tv-serie, Lærkevej, mere end skeler til.

Ligesom sin amerikanske kusine foregår Lærkevej i et tilsyneladende idyllisk parcelhuskvarter et sted i gennemsnits-Danmark, men under overfladen lurer bedrag, løgn, jalousi, intolerance og neuroser, hvilket man til fulde får demonstreret i første afsnit.

Liget i hullet

Tre søskende, Katrine, Mathilde og Sune (Laura Drasbæk, Sarah-Boussnina, Christian Tafdrup), må flygte ud af København med liget af en albansk narkohandler i bagagerummet, og ved skæbnens mellemkomst ender de på Lærkevej, der nærmest bliver præsenteret som en slags parallel virkelighed, hvor der meget belejligt er et hus med et stort hul i forhaven til leje. De flytter ind, hælder liget i hullet, og snart møder vi vejens øvrige beboere, der er meget nysgerrige efter at vide, hvem de nye beboere er.

Ikke mindst den frustrerede alenemor og frisør Monica (Mille Hoffmeyer Lehfeldt), der tydeligvis er Lærkevejs sladderkælling, og som desperat forsøger at fange restauratøren Andreas' (Claus Riis Østergaard) opmærksomhed.

På Lærkevej bor også den nyligt fraskilte og fordrukne Elisabeth (Søs Egelind), revisoren Kim (Henrik Prip), hans kone, lægen Astrid (Anette Støvelbæk) og deres dødssyge hund, som ingen ud over Kim kan lide, og som både levende og død kommer til at spille en vigtig rolle i første afsnit.

Ikke skarp nok

Det er ikke kun Desperate Housewives - selve Lærkevej er formet som Wisteria Lane i den amerikanske serie, og musikken lyder til forveksling som den derfra - som Lærkevejs skaber, manuskriptforfatteren Mette Heeno, har ladet sig inspirere af.

Også David Lynchs Blue Velvet, Tim Burtons Edward Saksehånd og Joe Dantes The 'burbs rinder én i hu - med satiriske skildringer af det pastelfarvede forstadshelvede - mens man ser på Lærkevejs i øvrigt flotte introsekvens og følger med i beboernes mere eller mindre aparte opførsel.

Nu er der jo ikke noget galt i at lade sig inspirere af andre - især ikke af så vellykkede værker - og det er beundringsværdigt, at TV 2 tør forsøge sig med så vanskelig en genre som den sorthumoristiske dramakomedie.

Men det er også farligt at lægge op til den slags sammenligninger, for Lærkevej er ikke lige så skarp eller præcis som forbillederne - hverken i dialogen, skuespillet eller instruktionen - og selv om der bestemt er morsomme replikker og øjeblikke i første afsnit, savner man mere bid og anarki og flere perversioner. Men det kan jo komme.

Forceret skuespil

Det er, som om skuespillerne prøver for hårdt på at være skæve og sjove, og det virker forceret og utroværdigt.

Bedst slipper Laura Drasbæk fra rollen som tilsyneladende almindelig ung kvinde i ualmindelige omgivelser og Mille Hoffmeyer Lehfeldt som virkelig nævenyttig bitch. Flere af de andre figurer - og det må gerne være klart definerede typer i serier som denne - har brug for mere tid til at finde sig tilrette på Lærkevej.

Lærkevej, tv-serie i 10 afsnit skrevet af Mette Heeno og instrueret af Kasper Gardsøe og Mogens Hagedorn Christiansen. Sendes hver torsdag aften kl. 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her