Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Gensyn med morgen-tv

Konceptet er stadig i sin substans det samme efter generationsskiftet på 'Go'morgen Danmark,' men studieværterne er lidt for pæne, og hvis der skal være pjat, må der gerne være mening i det
Bandekrig. Bandekrigen var et af de indslag mellem hækling, Baims karriere og en fodbold dyppet i maling den morgen.

Bandekrig. Bandekrigen var et af de indslag mellem hækling, Baims karriere og en fodbold dyppet i maling den morgen.

Kultur
23. oktober 2009

Ikke siden Danmark sendte hospitalsskibet Jutlandia ud til Koreakrigen 1950'erne, har vi haft en stor, lægefaglig enhed udstationeret i en krigszone, men det har vi haft i Afghanistan. To repræsentanter for felthospitalet var inviteret i morgen-tv tirsdag for at fortælle om deres oplevelser. På lazarettet får man mennesker ind, som har mistet en arm eller et ben - eller dem begge - og det kan være, der stikker benpiber ud. Arbejdet kan også bestå i at pille granatsplinter ud, og således var en treårig pige blevet bragt ind med 165 små fragmentationshuller i kroppen. Det var det værste, Monica, den ene af de to, havde oplevet.

En hård én at starte morgenen på, men indslaget var et godt korrektiv til nyhedsudsendelsernes lakoniske meddelelser om dræbte soldater og vejsidebomber samt udsendelser om dagliglivet i lejrene.

Så fulgte et indslag om motion.

Tv-historie

En brat overgang fra rædsel til livsstil, men blandingen af relevante, journalistiske indslag med servicestof for forbrugere og noget rent underholdende har været kendetegnende for morgen-tv, lige siden det startede på en lokal station i Aalborg i 1984, men snart efter blev kopieret af den københavnske Kanal 2 under navnet Morgenflimmer. Så tog Skandinavisk Film Kompagni og TV 2 over fra 1996 og sendte Go' morgen Danmark til hele landet med yderligere inspiration fra det amerikanske Good Morning America, og i dag er det Nordisk Film, der har entreprisen. Andre stationer, også DR, har forsøgt sig, men opgav hurtigt.

Så vidt det tv-historiske, men i sin substans har programmet ikke ændret sig meget. 22 tv-værter har været inde over - fra Synne Garff og Mette Lisby til Jens Gaardbo og Jes Dorph-Petersen. De har skullet stå op klokken fire om morgen, stakkels dem.

Dumt tøjdyr

Hvis der skal underholdning til for at få folk til at se seriøse indslag, så hvorfor ikke? Jeg må tilstå, at jeg gik over til TV 2 News, da det så dagens lys. Livsstil og lege interesserer mig ikke, hellere nyheder fra den virkelige verden. Jeg skiftede også, fordi mine yndlingsværter, Michael Meyerheim og Ole Stephensen, røg ud i forbindelse med et generationsskifte. De nye, unge værter var for velfriserede og havde ikke havde personlighed som de tidligere.

Men seerne tog dem til sig, og generationsskiftet boostede programmet, som i snit har 170.000 seere. Det tog et opsving.

Så så jeg det igen i denne uge. Egentlig opløftende, selvom det stadig er for velfriseret til min smag, og selvom jeg ikke overhovedet er interesseret i hækling og strik, som åbenbart er moderne inden for design. Studieværten snakker ind imellem med et rødt tøjdyr. Det virker for sødladent, fordi der ikke er nogen mening med det ud over, at det er et tøjdyr, der kan snakke.

Rollemodel

Mening var der i et indslag om bandekriminalitet, hvor lederen af politiets indsatsgruppe, Henrik Svindt, blev stillet over for det relevante spørgsmål: Hvorfor er den så svær at stoppe? Fordi de implicerede er bange for at hjælpe politiet, lød svaret. Lokale beboere og forældre må i højere grad hjælpe til, appellerede han. Visse boligområder opelsker problemer. Politiet oplever, at fem-seksårige børn råber ukvemsord efter dem. Så fulgte et indslag med sangeren, 17-årige Basim, der er blevet noget så sjældent for en søn fra en indvandrerfamilie som populær i den danske befolkning. Et særtilfælde, men alligevel en god rollemodel, som kan bryde fordomme ned, da vellykket integration og meningsfuldt arbejde er vejen frem. På den måde hang indslaget godt sammen med den foregående.

Også lege i morgen-tv kan have mening. Bjørn Nørgaard dirigerede seks superligaspillere til at dyppe fodbolde i maling og sparke dem op på et kæmpelærred, eller hvad materialet nu var. Et gesamtkunstwerk, som sættes på auktion på Lauritz.com, hvorefter pengene går til et projekt i Zambia. Studieværten Morten Resen blev godt lakket til, da han stillede sig op og gav spillerne frit skud på sig. Et eksempel på pjat med et godt formål.

Go'morgen Danmark. TV 2 kl. 06.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Det er helt utroligt at nogen kan finde mening i morgen-tv. Lige siden Michael Meyerheim og Ole Stephensen røg ud er det gået ned ad bakke og fra slemt til værre.

Er der en enkelt gang en interessant person eller politiker i studiet, er det den mest åndsforladte og overfladiske snak der kommer ud af det.

Jeg har på fornemmelsen, at de har lavet en meningsundersøgelse, som viser at folk gerne vil have hvis det er lidt humoristisk. Ja tak, men ikke hele tiden, og ikke vejrprofeter og studieværter der fjanter rundt og morer sig kosteligt over hinandens jokes og smålumre indfald mellem sangnumrene.

Ungt og smart og livsstil og trends. Gad vide hvem de tror der ser udsendelserne? Når jeg af og til lukker op, bliver jeg hurtigt kureret, for man føler sig som en pinlig ædru til en fest hvor alle har fået alt for meget at drikke.

Hvis man har brug for lidt liv i stuen, så kan det bruges som baggrundslys og -bevægelse, hvis man skruer helt ned for lyden.

Dorte Sørensen

Jeg må indrømme, at jeg ikke ser morgen tv, men i stedet høre jeg hver morgen fra mandag til fredag P1-morgen. Der med årende er blevet bedre og nogle dage næsten er en Orientering let. Kan anbefales..

Interessaant er det dog at både SVT2 og NRK1 kan finde på at sende en interview-udsendelse (ikke et talkshow) en FREDAG aften....

Og det om emner som godt kan være seriøse, men behandles på en humoristisk måde. I går f.eks. (den 24310.2009) handlede programmet om en ny film; denne film handler om FBI som i 1970erne mente at man helt seriøst kunne overveje at gøre folk usynlige, få dem til at gå gennem døre, og til at nidstirre fjenden til døde - og andre morsomme indslag. Det mest interessante er at dette rent faktisk er sket... i USA. Det mest tragiske er at de her fine tanker senere blev perverteret og anvendt til f.eks. tortur mod fanger på Guantanamo...

I Danmark tror man stadig Vild med Dans og Takten 09 eller X-factor kna gøre det.

Morgenflimmer eller Morgentc konceptet i Danmark er vel udviklet efter *good morning america* programmet som netop veksler mellem journalistisk stof, underholdnings-indslag mv. i en skænsom blanding - eller det gjorde det i hvert fald i 1980erne. Også 'good morning america' programmet har jo ændret sig.

Hvis man f.eks. kigger på SVT1's morgentv, vil man opleve en hel anden tilgang, dybt professionelt og med andre vinkler end den danske. Både ifht. det tyske valg, Afghanistan og også ifht. præsident-valget i USA i 2008....

Inger Sundsvald

Karsten Aaen:
”en skænsom blanding”
En meget velvalgt formulering, den køber jeg ;-).

Nu er jeg ikke så heldig at jeg kan se alle disse sikkert udmærkede kanaler.

Radio hører jeg kun hvis der virkelig er noget jeg vil høre, og det passer ikke så godt sammen med avislæsning om morgenen.

Mine tv-vaner er vist skrækkelige. Både miljømæssigt og på anden måde skadelige. Jeg kan godt lide at tv’et kører, og at jeg evt. kan blive fanget at noget interessant. Om aftenen sapper jeg rundt mellem dr1, dr2, tv2 og dr-update og ser måske de sidse 20 min. af en film, som jeg så ser begyndelsen af en anden dag hvor den bliver genudsendt. Medmindre der er noget specielt jeg vil se, eller har en god bog på natbordet – så kan de rende mig ;-)

Mona Blenstrup

Nå da Inger, så du er tv man.

Fra morgen tv blev indført blev det forbudt i min familie. MIne unger skulle ikke sidde og smide de kostbare morgenminutter væk foran flimmeren
Men manden så det på arbejdet, hvor de sad vagt.

Siden er min aversion mod morgen tv blev endnu større. Når jeg kom på plejehjemmene tidligt morgen, så jeg de få gamle, der var kommet til morgenbodet sidde og forsøge at lukke ørene og øjenene fra det rædsomme hurtigt snakkende og flimrende tv.
Det var for at personalet ikke skulle blive bange for at være alene med de gamle, mens de automatiserede deres morgenmadsservering for beboerne, var min tanke altid. Jeg havde i en periode held med at få lederen til at beordre fjernsynet slukket om morgenen, og personalet skulle spise sammen med de beboere, der opholdt sig i spisekøkkenet.. Det blev det nu ikke mere hyggeligt for beboerne af, og straks lederen rejste videre i karrieren, blev tv tændt igen.

Stakkels gamle der ikke kan sige fra.
Men fint, hvis det kan bruges frivilligt af alle andre.

Inger Sundsvald

Ja, livets betingelser forandrer sig. Mine principper var også helt anderledes før i tiden.

"Hej, lige hjemkommet fra amazonjunglen, hvor de kan huske 356 vers af træsangen."