Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Helt perfekt bliver man aldrig

Anders Morgenthalers animerede frugt-road movie 'Æblet & Ormen' lider af målgruppeforvirring, men har masser af skør charme
Anders Morgenthalers animerede frugt-road movie 'Æblet & Ormen' lider af målgruppeforvirring, men har masser af skør charme
Kultur
30. oktober 2009

Torben er et flot og forfængeligt æble, der ved, hvad han vil. Nemlig være genstand for beundrende blikke i supermarkedets frugtafdeling. Torben (som Frank Hvam lægger stemme til) bor i et stort træ, og går ikke af vejen for at bruge tvivlsomme tricks for at komme hurtigere frem i frugtverden.

Men hovmod står som bekendt for fald - i Torbens tilfælde i helt bogstavelig forstand. En kontant orm ved navn Sylvia (Sidse Babett Knudsen i fin vokal form) flytter nemlig ind i Torben uden hans samtykke, og dermed er den perfekte facade en saga blot.

Resolut ryster Torbens sygdomsforskrækkede, helsefanatiske bofæller ham ned fra træet, og nu må han finde et nyt mål med livet, alt i mens Sylvia - der venter på at blive en sommerfugl - ivrigt forsøger at tale ham fra at konsultere Ormedoktoren.

Mellem to stole

Med Æblet & Ormen viser Morgenthaler sig fra en meget, well, rundere side end i sine to tidligere spillefilm Princess og Ekko. Dens streg er klart genkendelig fra hans og Michael Wulffs stribe i Politiken, navnlig når det gælder bifiguren Bo, et crooner-kirsebær med sovekammerøjne og stemme af Michael Carøe, som bor oven på Torbens rejsefælle Newton (Lars Hjortshøj), der i sin pæreformede fysik til trods også er et æble.

Æblet & Ormen kalder sig en familiefabel, men er i denne signaturs vurdering ikke for de mindste. Dertil tager den i for vid udstrækning sit stikord fra titlens sidste del i form af referencer til død og forgængelighed.

Desuden vil flere af filmens jokes og optrin utvivlsomt gå hen over hovedet på det yngre segment. Som nu det vittige i, at et æble hedder Newton, og en scene, hvor vagabonderende frugter falder i kløerne på en religiøs rodfrugtsekt under ledelse af Kartoffel-Moses. Passende nok, måske, da æblet jo har uafrystelige kristne konnotationer, men filmens satiriske samtidsskildringer og mindre børnevenlige indslag i øvrigt truer med at få den til at ligne en kompromisløsning snarere end en film, som præsterer den svære kunst at få børn og voksne i tale på en og samme tid.

Til slut sætter Morgenthaler ganske vist fod på fælles grund i form af sunde og sympatiske moraler for alle aldre: Fra den hæderkronede 'selvom der er forskel på os to, så er vi gode venner, ka' I tro' til dem om, at man skal tænke på sin næste, og acceptere sig selv, som man er.

Æblet & Ormen har altså noget for de fleste, men peger i lidt for mange retninger til at udløse mere end en forbeholden anbefaling herfra.

Æblet & Ormen. Instruktion: Anders Morgenthaler og Mads Juul. Manuskript: Anders Morgenthaler og Marie Østerbye. Dansk og svensk (Palads, CinemaxX og Falkoner i København samt en række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her