Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Kongen af musikvideoen

En ny Michael Jackson-film har sat verden på den anden ende, uanset at det hele lugter lidt af gravrøveri. I den anledning skruer vi tiden tilbage til dengang, hvor bare en ny musikvideo af Jackson kunne være en skelsættende historisk begivenhed.
Historie. Det er de pophistoriske bedrifter, der vil få folk til at valfarte til biograferne for at se 'This is It' - og ikke så meget historien om en stjernes endeligt.

Historie. Det er de pophistoriske bedrifter, der vil få folk til at valfarte til biograferne for at se 'This is It' - og ikke så meget historien om en stjernes endeligt.

Kevin Mazur

Kultur
30. oktober 2009

I de næste måneder vil børn og unge i alle aldre valfarte ind i biograferne for at se den nye Michael Jackson-film, This Is It. Ældre fans vil mindes det helt specielle ikon, der engang virkede næsten guddommeligt.

Og alle de børn, der ikke ville have hørt om Michael Jackson, hvis ikke han var afgået ved døden af et hjertestop den 25. juni 2009, vil stirre fascineret på den enestående danser og sanger, der måske nok var voksen, men alligevel også et barn, og som vistnok var en dreng, men også lidt en pige, og som var både sort og hvid på én gang. Derefter vil de kigge på deres forældre og stille glimrende spørgsmål som: Hvorfor døde han? Hvordan var han, da han levede? Vil han blive født igen?

Mange vil opfatte This Is It som en fest og en hyldest til Michael Jackson.

Men uanset om This Is it viser sig at være en hæderlig dokumentarfilm, vil nogle af os kun opfatte filmen som et smagløst monument over en succeshistorie, der endte som en tragedie. Og så vil vi sende varme tanker tilbage til dengang i 1980'erne, da Jackson var en banebrydende popmusiker med en betydning, som kun Prince og Madonna kunne matche.

Milepæle

Dengang var ethvert nyt album med Michael Jackson en Begivenhed. Det skyldtes ikke kun, at der gik tre-fire år mellem dem, men også at Jackson og hans producer, Quincy Jones, var perfektionister, der forsøgte at ramme det enestående med deres plader. De var tænkt som pophistoriske milepæle.

Det var ikke kun i musikalsk sammenhæng, at Jackson havde et exceptionelt overskud og et enestående ambitionsniveau.

Da det nye popfænomen, musikvideoen, brød igennem sammen med tv-kanalen MTV i starten af 1980'erne, var Jackson igen garant for varer af den fineste og mest fremsynede kvalitet. Der gik ganske vist nogle år, før han kunne få lov at demonstrere det. Dengang, i starten af 80'erne, viste MTV meget få musikvideoer med sorte popmusikere. Først efter et heftigt moralsk og økonomisk pres åbnede MTV for sorte popmusikere med funk og soul på repertoiret. Og så gik det stærkt for både Jackson og MTV.

Billie Jean

Jackos første banebrydende musikvideo var til den elegante single, Billie Jean. Set med nutidens øjne er videoen mest af alt et stykke rendyrket 80'er-kitsch, men dengang var filmen en mindre revolution.

Ikke alene præsenterede videoen den Michael Jackson, som siden blev et ikon verden over med sine hvide handsker, stumpede bukser og helt særegne dansetrin, den brød også med musikvideoens vanlige stil ved at fortælle en historie - om en paparazzo, der forsøger at indhente Jackson - med brug af filmiske tricks og special effects.

Billie Jean-videoen blev hurtigt populær på MTV, og siden har den fået æren af at både være den musikvideo, der brød racebarrieren på MTV og gjorde MTV til en mainstream-kanal af betydning.

Thriller

Under alle omstændigheder blev den starten på et lykkeligt kærlighedsforhold mellem Jackson og MTV.

Den næste video med Jackson var endnu en revolution, og den står stadig som noget helt enestående. For at sætte billeder på singlen Thriller - der i sig selv er en lille gyserhistorie - hyrede Jackson filminstruktøren John Landis. Nu om dage producerer Landis tv-serier i al ubemærkethed, men i 80'erne var han et af Hollywoods varmeste navne med film som Blues Brothers, En amerikansk varulv i London og Bossen i bumsen i bagagen.

I Jacksons lejr havde man noteret sig, at gyseren En amerikansk varulv i London havde den rette blanding af komik og alvorligt gys til en musikvideo over Thriller, og undervejs opstod idéen om en 14 minutter lang kortfilm med flere fortællelag og både en prolog og en epilog, der gik udover selve musikken.

Sådan en storslået musikvideo havde verden ikke set før. Jackson foldede sig helt ud som en popstjerne, der i allerhøjeste grad legede med sit image som pæn poppedreng.

Det helt store klimaks i filmen opstår, da Jackson på yderst livagtig vis transformeres fra sit velkendte jeg til en vaskeægte varulv - og senere til en zombie. Transformationen til varulv er indiskutabelt et af de mest markante øjeblikke i musikvideoens historie, og Thriller blev siden optaget i Guiness rekordbog som den mest succesfulde musikvideo nogensinde.

Scorsese

Sådan en bedrift er svær at overgå, men Jackson var tæt på i flere omgange, ikke mindst med musikvideoen til Bad (1987), der overgik Thriller i både længde og instruktør-kändis.

Længden blev 19 minutter og manden bag var selveste Martin Scorsese, der netop havde begået højt priste film som Taxi Driver, Raging Bull og The King of Comedy. Ambitionerne var om muligt endnu højere med videoen til Black Or White (1991), der fastslog Jacksons status som musikvideoens ukronede konge, da den fik verdenspremiere simultant i 27 lande og blev set af 500 millioner mennesker på én gang.

Samtidig satte Jackson endnu en milepæl med teknikken bag videoen. Undervejs i den 14 minutter lange video bliver adskillige mennesker af enhver tænkelig race morphet - eller transformeret - over i hinanden for at understrege sangens interraciale budskab.

Det er de enorme pophistoriske bedrifter, det reelt handler om, når folk valfarter ind for at se This Is It - og ikke en dokumentarfilm om en afmagret stakkel, der døde inden han kom i gang med en verdensturné, han efter sigende ikke havde lyst til at begive sig ud på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her