Læsetid: 3 min.

Selvbedragets anatomi

Fremragende litterær reportage om folkemordet i Cambodja, og om hvordan vestlige Pol Pot-fans kunne undgå overhovedet at lægge mærke til det
15. oktober 2009

Skuepladsen er et af det 20. århundredes mest brutale og uforståelige folkemord: Pol Pots Cambodja fra 1975-79. De centrale figurer er en delegation af svenskere, der i 1978 rejser fra Stockholm til Phnom Penh for at bevidne Pol Pots revolution af det cambodjanske samfund. I to uger rejser gruppen rundt i landet, men ser tilsyneladende intet til hverken hungersnød eller folkemord. Da de kommer hjem, beskriver de revolutionen som forbilledlig - og beretter entusiastisk i bog- og artikelform om resultaterne af de røde khmerers indsats i landet.

Hvordan kunne de ikke se, hvad der var i gang med at ske? Det spørgsmål stiller den svenske journalist og forfatter Peter Fröberg Idling i sin særegne form for reportagebog, der nu udkommer på dansk. Hvordan kunne en delegation bestående af relativt begavede mennesker rejse gennem et land, der på samme tid blev revet itu af et af det 20. århundredes største forbrydelser mod mennesker, uden at ænse noget som helst? Der var trods alt tale om massemord i en ubegribelig størrelsesorden. Vurderingerne varierer fra 750.000 helt op til 3.000.000 døde. Op mod en fjerdedel af befolkningen i løbet af fire år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg glæder mig til at læse den.

Idling mener at:

»Det, de så, var i overenstemmelse med deres verdenssyn.«

Det samme gjorde sig gældende på den yderste danske venstrefløj som lukkede ørerne for det vi, der havde boet der indtil 1973, kunne fortælle om overgreb fra såvel Khmer Rouges' som USA's side.

De ville kun bekræftes i deres egne naive og virkelighedsfjerne opfattelser.

'De' er i det konkrete tilfælde klunsergruppen på Slotsgården i Ollerup på Fyn som ville have mig til at fortælle hvad jeg havde oplevet i Cambodia, men det passede ikke med deres forskruede opfattelser, så de troede ganske enkelt ikke på hvad jeg fortalte......