Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Billeder fra den hemmelige bagside af Muren

Den tyske billedkunstner Hans Ticha var en af dem, der for alvor satte kulør og form på livet i DDR. Enkelte af hans billeder turde han dog kun vise til sin kone. De kan nu ses i Danmark
Kultur
10. november 2009
Den tyske billedkunstner Hans Ticha var en af dem, der for alvor satte kulør og form på livet  i DDR. Enkelte af hans billeder turde han dog kun vise til sin kone. De kan nu ses i Danmark

De færreste med levede erindringer fra DDR kan have undgået at lægge mærke til Hans Ticha - eller rettere til hans arbejde.

Bogomslag, børnebøger, plakater, tidsskrifter, litografier, træsnit, malerier ... Han var overalt og ofte i masse- oplag, og værket er så omfattende, at det næppe lader sig gøre op. Står DDR tilbage med et gråt og trist indtryk, er det ikke Hans Tichas skyld.

Det var dog ikke alt, hvad han malede, som var beregnet på offentliggørelse.

»Jeg havde faktisk regnet med, at disse billeder en dag skulle destrueres for ikke at give problemer for mig selv eller andre« fortalte Hans Ticha lørdag til Information, da udstillingen Hans Ticha - (Skjulte) billeder fra DDR havde fernisering.

På udstillingen findes Tichas malerier fra de sidste 15 år af DDR's levetid. Kritisk-ironiske kommentarer til det billede, styret gav af sig selv i aviser og tv. Den eneste, han fra først til sidst indviede i denne skjulte produktion, var hans kone. I alle årene hobede billederne sig op gemt bag andre mere tilforladelige lærreder i atelieret.

Førende grafiker

Som 19-årig kunststuderende i Leipzig fik han i 1959 udgivet sin første bogillustration. Siden studerede han ved kunstakademiet i Berlin, hvor han i 1970'erne som en del af kunstnermiljøet omkring Kollwitz Platz i Prenzlauer Berg blev en af tidens førende grafikere. Hans arbejder nåede også ud gennem Jerntæppet. I Danmark kunne han for første gang ses i Brugsens Kalender for 1979 tilrettelagt af Broby-Johansen.

Om sin skjulte produktion siger Hans Ticha, at ikke kun ironien, men også formsproget gjorde ham til en kunstner, systemet holdt øje med. Billederne inviterer til en fri fortolkning, som ikke harmonerer med et samfund, der insisterer på en entydig retning og tendens også i kunsten. Først i 1976 lykkedes det ham at få sin første selvstændige udstilling. Og enkelte af hans billeder nåede så højt op som forbi partichef Erich Honeckers bord på vejen gennem godkendelsesmaskineriet. Han udstillede på VIII. og IX. Nationale Kunstudstilling i Berlin sidst i 70'erne og først i 80'erne, men blev udelukket fra den X. Udstilling sidst i 1980'erne

Et blytungt årti

Hovedparten af de skjulte billeder stammer netop fra 1980'erne. »Et blytungt årti«, som han kalder det, hvor forsteningen i samfundet synes stadig mere uafvendelig. Årtiet står i Hans Tichas erindring i modsætning til 70'erne, hvor DDR's relative succes gav »en vis forhåbning« om, at landet kunne udvikle sig til noget fremgangsrigt.

»Billederne henviser ikke kun til DDR, men til diktaturet i almindelighed,« siger Hans Ticha.

På de fleste af hans billeder er menneskene således ansigtsløse for at understrege den erodering af individet, som konformiteten og ensretningen afstedkommer. Den kunstneriske inspiration henter Ticha bl.a. fra popkunsten, den tysk/ russiske avantgarde og fra surrealismen.

En ny grænse

Som for alle andre i DDR blev november 1989 et vendepunkt for Hans Ticha. De skjulte billeder kunne komme frem i lyset og undgå ødelæggelsen, men i den nye verden, der opstod, vedblev billederne at være bundet til øst-vestopdelingen. Selv om de fortalte en ny og ukendt historie, var de svære at sælge.

»I øst var der ingen, der havde penge til at købe kunst - og i vest var der ingen, der havde et forhold til den verden, billederne beskriver,« fortæller han.

Køberne var i første omgang vestberlinere. De havde i et vist omfang penge - og en vis forståelse, tilføjer han med et smil.

DDR's historie

Det er Galleri Heike Arndt DK i Kettinge på Lolland, der står for udstillingen af Tichas skjulte billeder. Udstillingen er den første af to og har tidligere på efteråret været vist på galleriets afdeling i Berlin. Anden del er billeder fra efter Murens fald og kan ses fra januar på galleriet i Kettinge. Tilsammen udgør billederne et kritisk blik på Tyskland før og nu.

Galleristen og kunstneren Heike Arndt, der selv er født i DDR, og som i midten af 1980'erne flygtede som 20-årig, er med rette stolt af at være den første, der får mulighed for at udstille Tichas skjulte produktion.

Den seneste tids fejring af 20-året for Berlinmurens fald viser nemlig, hvor umulig en opgave det er at ville fortælle historien om DDR. Om man så kunne fortælle den endelige og udtømmende historie om diktaturet, ville alt stadig ikke være sagt. Årsagen er ikke kun DDR's specielle plads i historien, men især at der er tale om 40 års levet liv for millioner af mennesker med alle de erfaringer, tanker, håb skuffelser og forteelser, det rummer.

Det er Tichas billeder langt bedre til at formidle end nok så mange Trabanter i festlig laserbelyst kortege gennem Brandenburger Tor.

Hans Ticha - (Skjulte) billeder fra DDR. Galleri Heike Arndt DK. Rågelundvej 9, 4892 Kettinge. Til 20. Dec. Se åbningstider og aftal besøg på www.heike-arndt.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her