Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Første gang som tragedie - anden gang som farce

Marx' hovedværk 'Kapitalen' udkommer som tegneserie på forlaget Modtryk - for sjov og profit
Kultur
4. november 2009

Han ville sikkert have vendt sig i graven, Karl Marx, og på ny fastslå, at historien gentager sig selv - »den ene gang som tragedie, den anden gang som farce«, hvis han så sit verdensberømte værk Das Kapital - Kapitalen - udgivet som japansk manga-tegneserie.

I hvert fald hvis han vidste, at motivet for at udgive værket i ny form er profit, samtidig med at forlaget nøjes med at kalde den nye udgave en sjov mandelgave.

En ny version af Marx' verdensberømte værk kunne ellers tyde på et comeback til forlaget Modtryks gamle rødder som kapitalismens kritikere.

I dag udgiver forlaget først og fremmest succesfulde krimier, som Stieg Larssons bestsellere, og det bliver de tilsyneladende ved med.

Den nye udgave er og bliver »mest for sjov«, som redaktør på Modtryk Ilse Nørr gentager igen og igen.

»Tegneserien er en slags hilsen til gamle dage, da vi udgav masser af marxistisk teori. Det er ikke, fordi vi nu er i gang med en ny linje. Vi håber, den kan blive en sjov mandelgave til folk med teenagebørn,« siger hun og håber på, »at nogle unge mennesker eller gamle 68'ere får den læst«.

Professor, dr.phil. ved Aarhus Universitet Hans-Jørgen Schanz har skrevet efterskriftet i den nye manga-tegneserie. Han sidder selv i Modtryks bestyrelse og har skrevet adskillige bøger om marxisme.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor Modtryk overhovedet udgiver bogen:

»Profit. Den skal nok bære sig selv hjem. Jeg tvivler på, det bliver nogen rigtig stor forretning, men der er ingen økonomisk risiko ved den,« siger han og ser intet forkert i det økonomiske incitament, for den nye udgave skader ikke nogen.

Uhelbredeligt dum

Men folk tager gruelig fejl, hvis de tror, de kan droppe det 3.000 sider lange værk og i stedet nøjes med 192 siders japansk tegneserie: »Hvis det er tilfældet, så er man så uhelbredelig dum, at der ikke noget at stille op,« lyder den kontante melding fra Hans-Jørgen Schanz.

Den danske udgave er oversat fra japansk, og da forlaget først fik den i hænderne, var den fyldt med fejl, der ikke havde meget med marxisme at gøre, beretter Hans-Jørgen Schanz. Tegneserien bygger nemlig på social indignation og deler folk op i gode og onde.

Og det har intet med Kapitalen at gøre, der hovedsageligt beskæftiger sig med bytte-, brugs- og merværdi.

»Jeg har rettet op, de steder jeg kunne, så der ikke er decideret hul-i-hovedet-fejl. Men problemet er, om man kan få de vigtige begreber frem - det er meget svært med tegninger,« siger professoren og erkender sin skepsis over for Marx' værk som tegneserie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her