Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Forfriskende og forførende

Den franske filminstruktør Luc Besson er en fænomenal billedmager og en uforbederlig romantiker med et blødt punkt for verdens outsidere
Den franske filminstruktør Luc Besson er en fænomenal billedmager og en uforbederlig romantiker med et blødt punkt for verdens outsidere
Kultur
20. november 2009

Luc Bessons film er ofte både corny og alt for meget af det gode, hvilket er en af grundene til, at mange mennesker ikke bryder sig om dem. Den franske filmskabers film er også forunderlige, romantiske og farvestrålende eventyr fulde af excentriske personager, humanistiske budskaber og smukke billeder, hvilket er nogle af grundene til, at jeg holder meget af dem.

Fire af hans film er nu ude på Blu-ray, og det giver mulighed for et kært – og visuelt flot – gensyn med nogle af moderne fransk films mest underholdende og idiosynkratiske værker.

Man kan undre sig over, hvorfor Luc Besson Collection, som de fire film er en del af, ikke begynder med begyndelsen og instruktørens to første film, Den sidste kamp (1983) og Subway (1985), der først udsendes i af 2010.

Men det skyldes formentlig, at man af kommercielle hensyn har villet begynde med de fire film – The Big Blue (1988), Nikita (1990), ­Léon (1994) og Det Femte Element (1997) – der gjorde uregerlige Besson til en af fransk films mest succesfulde og udskældte størrelser.

Han er en spøjs, men meget original blanding af europæisk arthouse og amerikansk genrefilm, hvilket mange franske kritikere nok har haft svært ved at tilgive ham.

Blødt punkt for outsidere

Der er noget udpræget 1980’er-agtigt over The Big Blue (1988), der skæmmes af kitschede elskovsscener syltet ind i vammel synthesizermusik af Bessons hofkomponist, Eric Serra, som heller aldrig har kendt til mådehold. Men The Big Blue er også en morsom og rørende skildring af to mænds forhold til hinanden og havet, de lever af og i, fridykkerne Jacques (Jean-Marc Barr) og Enzo (Jean Reno), og Jacques stormende forelskelse i newyorkeren Johana (Rosanna Arquette).

Og så er den bjergtagende og elegant fotograferet af Carlo Varini, der dyrker det glitrende hav med samme romantisk-poetiske ihærdighed som Besson sine personer. Man må sige, at Blu-ray-formatet gør filmens billedside godt.

Nikita (1990) skildrer en ung kvindes (Anne Parillaud) forvandling fra uregerlig narkoman til disciplineret lejemorder – det er enten dét eller døden, får hun at vide af manden (Tchéky Karyo), der rekrutterer hende – og de samvittighedskvaler, hun får, da hun forelsker sig i en ung mand i et supermarked (Jean-Hughes Anglade).

Filmen, der er filmet af Bessons fra da af faste fotograf, Thierry Arbogast, er flashy i sit udtryk, men også inspireret af Stanley Kubricks A Clockwork Orange og et spark i skridtet på den gode smag. Det er, som Jonas Varsted Kirkegaard konstaterer andetsteds her på siden, ikke mindst form og overflade, som interesserer Besson.

Men han har også et blødt punkt for outsiderne, der ligesom han selv må kæmpe for kærlighed og forståelse, og det løber som en rød tråd gennem hans samlede værk.

Forførende verden

Léon og Det Femte Element er to af Luc Bessons allerbedste film. Léon skildrer det ømme forhold mellem en forældreløs, handlekraftig pige (Nathalie Portman) og en lejemorder, titlens Léon (Jean Reno), der er lidt af en enspænder, men indvilger i at tage sig af pigen og oplære hende i sin metier. Det er en voldsomt underholdende og bevægende film, hvor Gary Oldman giver den på alle tangenter som livsfarlig, korrupt strømer på stoffer.

Oldman har også en rolle i Det Femte Element, der er Bessons fantasifulde og kulørte bud på en science fiction-film, en særegen blanding af Star Wars, Blade Runner og tegneserien Linda og Valentin. Bruce Willis spiller taxachaufføren Korben Dallas, der skal redde verden ved at passe på et såre indtagende væsen ved navn Leeloo (Milla Jovovich), som viser sig at være selveste det femte element.

Luc Besson holder ikke igen, og med design-hjælp fra Moebius, Jean-Claude Mézières og Jean-Paul Gaultier har han skabt en forfriskende og forførende fremtidsverden, man gerne træder ind i; ligesom man gerne træder ind i de fleste af hans film.

cmc@information.dk

Luc Besson Collection: The Big Blue, Nikita, Léon, Det Femte Element. Udsendt på dansk ­Blu-ray af SF-Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her