Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Gå nu, Pellegrini

Real Madrid. Det lignede den totale ydmygelse for Real Madrid, der årligt koster tre milliarder euro, da klubben tabte 4-0 mod tredjedivionsklubben Alcorcón, som kun koster 600 millioner. Fyr træneren, lyder kravet
Presset. Det går skidt for Real Madrid, og træner Manuel Pellegrini er presset fra alle sider. Fansene kræver hans afgang og klubbens præsident kræver resultater. Nu.

Presset. Det går skidt for Real Madrid, og træner Manuel Pellegrini er presset fra alle sider. Fansene kræver hans afgang og klubbens præsident kræver resultater. Nu.

Pierre-Philippe Marcou

Kultur
7. november 2009

I sammenligning med forrige uges gigantiske ydmygelse i pokalturneringen, hvor Real Madrid tabte 4-0 til tredjedivisionsklubben Alcorcón, lignede tirsdag aftens 1-1 i Champions League mod AC Milan et godt resultat. Og så endda på San Siro og med historien imod sig. Den spanske kongeklub havde ikke scoret dér i 53 år. Men den chilenske træner Manuel Pellegrini har langt fra redet stormen af. I aften venter den traditionsrige El Derbi mod byrivalerne fra Atlético Madrid - der senest klarede 2-2 mod Chelsea - og værst af alt: Cristiano Ronaldo er stadig skadet, og ingen ved rigtig, hvornår han er klar igen. For slet ikke at tale om Guti, der er sat af holdet og murrer ude i kulissen efter et angiveligt sammenstød med Pellegrini. Trængt i defensiven lyder mantraet fra sportsdirektøren Jorge Valdano: Det tager tid at spille et nyt hold sammen. Vi må være tålmodige. Set i lyset af klubbens præsident, Florentino Pérez', herostratisk berømte utålmodighed svarer sådan en snusfornuft til at bede Ronaldo om at fjerne alle spejle derhjemme. For næsten tre milliarder kroners sommerindkøb forlanger Pérez succes. Lige nu.

Efter nederlaget til Alcorcón lynede ellers Real-venlige Marca på forsiden: »Gå nu, Pellegrini!«. På pressemødet indrømmede træneren, at han »skammede sig« over cifrene i Copa del Rey, men fokuserede så straks på, at det var de chok, som ville få den bedste og mest spektakulære fighterånd frem i de udvalgte elleve.

»Det er den slags comebacks, som vi er gjort af,« sagde han. Marca skreg stadig, at manden skulle gå, og dagen efter kaldte journalisterne 'Pelle'- en kujon, fordi han ikke ville fyre sig selv. Valdano prøvede med lidt elitær diplomati: »Én ting er vores offentlige statements, noget andet er, hvad vi mener privat«.

Og hvad mente Valdano så med dét? At Pelle godt kunne begynde at skide i bukserne af fyringsangst, mens pressen blev holdt hen med small talk om klubbens sjæl?

Bladskriverne ville også vide, hvad bossen Pérez tænkte om løjerne. »Vi bliver nødt til at stole på vores professionelle medarbejdere,« bedyrede han. Fint nok, og hvad betyder dét så? At man bør give Pelle kredit en tid endnu? Eller måske at man skal stole på, at dem, der skal fyre træneren, ved hvad de gør? Og hvem skal i så fald afskedige Pellegrini? Det skal Valdano. Kan man regne med, at han siger, hvad han mener, og gør, hvad han siger? Ikke det fjerneste.

Tre milliarder euro om året

Konkurrenternes organ, den catalanske avis Sport, havde selvfølgelig ikke tid til uldne tvetydigheder. Her blev de neo-galaktiske præstationer til »ridiculo histórico«, en historisk ydmygelse. Dén var Marca-læserne helt med på, for 85 procent af dem betragtede 4-0-lussingen som den største ridiculo i Real Madrids mere end hundrede år lange historie. Det eneste, der lunede midt i en mental isvinter, handlede slet ikke om Real Madrid. Det var derimod FC Barcelonas nederlag på Camp Nou til Rubin Kazan.

Og pinlighederne bliver ikke mindre i et økonomisk perspektiv. Den samlede Alcorcón-trup koster årligt seks millioner. Real Madrid budgetterer med godt og vel tre milliarder pro anno. Forrige mandag fik Real-spillerne nye Audi-biler til en samlet sum af 15 millioner. De penge kunne snildt holde Alcorcón kørende et par år. En gennemsnitlig Alcorcón'er tjener 350.000 om året, hvilket er markant mindre end Cristiano Ronaldos dagsløn.

Den traditionelle undskyldning lyder, at Real Madrid i mange år ikke har taget Copa del Rey alvorligt. Ikke officielt, naturligvis, men off the record. Det er her, anden- og tredjemålmanden får luftet de store handsker, og hvor diverse taktikker fra rodeskuffen bliver prøvet af. Sådan var det bare ikke mod Alcorcón. Raúl González var på banen. Det var Guti også (og nu er han sur), sammen med Karim Benzema, målscoreren fra Milan-dysten i tirsdags. Plus håbet Esteban Granero, der flere gange har vist, at han er ferm på den offensive midtbane. Alt i alt spillere for rundt regnet 800 millioner, hvad der i Alcorcóns regnskabsafdeling ville svare til ekstra 150 år med stadion, souvenirs, klubdragter, gaver til bolddrenge og den slags.

Tilbage står realiteterne. Real skal nok spille sig videre til knockoutrunden i Champions League. Men frygten går på, at de ender som nummer to i pulje C, hvilket betyder, at de skal op imod en 1'er fra en anden pulje, samt at de i så fald skal spille returkampen på udebane. Den skæbne har los blancos haft det elendigt med de sidste fem år, og lige nu er der nedtælling til panik og plan B'er, for finalen i 2010 opføres på Estadio Santiago Bernabeu, og alt andet end deltagelse heri - og selvfølgelig helst en sejr - vil være en sportslig og ikke mindst en finansiel katastrofe for Pérez & Co.

I nyere tid har Real Madrid haft for vane at sejre sig ihjel på forhånd. Florentino Pérez ligner mere en populistisk eventmager, der excellerer i sommerens grandiose shoppeture - en milliard til Ronaldo, en halv til Kaka - end en vagthund, der savlende holder øje med potentielle tyveknægte, mens sæsonen ruller.

Frelseren vender tilbage

Neo-Galatictos, som det nye Real Madrid-hold er blevet kaldt, har mere karakter af et pre season all star team end et sammentømret mandskab med en mission, en træner og en taktisk plan. Som La Liga-eksperten Sid Lowe har bemærket, så er det som om, den egentlige fodbold, uge for uge, inklusiv en prunkløs aften mod et forpulet hold fra Segunda B, kommer i vejen for det, det egentlig handler om - nemlig illusionerne, drømmene, passionen. Dem kan Pérez nemlig kontrollere. Han kan købe sig til dem, netop fordi han selv er en fan, der hader at tabe og har likviderne til at sørge for, det ikke sker.

Cristiano Ronaldo er den aktuelle inkarnation af Pérez-drømmen. Og her er et problem, som langt overstiger fyringsrygter, Gutis skumlen, Sergio Ramos' usikre indlæg og Raúls alderdom. Først troede man, at Ronaldo blev klar til returkampen mod Milan. Så til El Derbi i aften mod Atletico. Nu taler man forsigtigt om, at han - måske - kan returnere til klassikeropgøret mod Barca i slutningen af november. Lige nu er Ronaldo i Amsterdam for at blive undersøgt af den læge, der også opererede ham i ankelen i sommeren 2008. Når portugiseren meldes klar til fuld genoptræning (men hvornår?), vil der gå et sug igennem den globale Real Madrid-fanskare. Frelseren er vendt tilbage! Og mens man venter, kan man jo lige så godt fyre et par trænere.

refleks@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her