Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Herligt kvindehaderteater

Odense Teater spiller Tribadernes nat op i ondeste potens med Anders Gjellerup Koch som en modbydeligt veloplagt macho-Strindberg
Odense Teater spiller Tribadernes nat op i ondeste potens med Anders Gjellerup Koch som en modbydeligt veloplagt macho-Strindberg
Kultur
18. november 2009

Når latteren ruller til en Strindberg-forestilling, er den ond. Og på Odense Teater ruller den ofte...

For Lane Lind har iscenesat Tribadernes nat så frejdigt og frimodigt, at Strindbergs psykopatiske kvindehad og selviscenesættende angsttyranni bliver boblende grotesk. Per Olov Enquists stykke fra 1975 skildrer August Strindberg lige efter skilsmissen fra hustruen Siri von Essen.

Stykket er et tidløst billede på to mennesker, der har været ved at æde hinanden. Han som dramatikeren der skrev for evigheden - hun som skuespilleren der spillede i nuet.

Tribadernes Nat kræver en Strindberg-spiller. Umiddelbart går Anders Gjellerup Koch fysisk til rollen - stiller sin brede overkrop og sin lidt rustne stemme til disposition for en scene med en teaterprøve for ekskonen og hendes nye pigekæreste, den frigjorte Caroline Marie David.

Men så ruller Kochs perfide Strindberg sig ud. Øjnene spidder sarkastisk disse kvinder, hænderne peger skånselsløst, tonefalder svirper råt. Koch balancerer på kanten mellem neurose og storhedsvanvid, angstanfald og manifest. Og det vilde er, at han samtidig er ovenud fascinerende i al sin lunefulde nedrighed - æggende og ulidelig i samme tilforladelige indpakning med v-skæg og nydelige vesteknapper over kastrationsangsten. Liderlig er han konstant.

Styrkekamp

Værst går det ud over den lesbiske Caroline, som Sophie Louise Lauring spiller med herlig fysisk tavshed og drukfældig ublufærdighed. Denne kvinde er vant til underlæggelsesspillet, men det er hende, der er den stærkeste. Og Lauring ser Koch i øjnene så længe, at det er ham, der må slå blikket ned. Men selvfølgelig er det hans Siri, som han i virkeligheden bekæmper. Som hustruen har Githa Lehrmann umiddelbart sværere ved at ramme iscenesættelsens rå realisme; til gengæld spiller hun netop i den ophøjede og stiliserede teaterstil, som Strindberg ønskede at nedbryde.

Men Lehrmann har den feminine skønhed og den uforudsigelighed, som Strindberg uafladeligt kredser om i sine ambivalente beskrivelser af hundyret og den lesbiske kvindes hævngerrighed.

Sammen med Fra regnormenes liv om H.C. Andersen og Fru Heiberg fra 1981 er Tribadernes Nat den nu 75-årige Enquists spejlgave til det naturalistiske teater i Norden. Begge stykker har en perifær figur, der får dramaet til at tage fart.

I Tribadernes Nat er det skuespilleren og instruktøren Viggo Schiwe, der naivt kommer til prøve hos Strindberg - Schiwe, der oprindelig spillede Jean ved urpremieren på Strindbergs Frøken Julie. I Morten Christensens herlige tolkning af denne både fascinerede og forfærdede person bliver 'hvem-helvede-er-det-Schiwe' også den enfoldige og naive, der er let at gør nar med. Morten Christensen bestyrtes og rystes i sit skræddersyede jakkesæt, så tilskuerne hulker af grin - denne Christensen er virkelig et komisk talent af de ubændige.

Ølkassetid

Iscenesættelsen har ramt naturalismen på kornet: Her tager ting den tid, de tager; også når Siri skal bære 20 ølkasser ud bagved. Desuden har scenografen Stine Martinsen gjort Værkstedet til en intim hjørneverden af caféborde og vinduer, man kan gemme sig bag - eller netop blive set igennem - i et begavet spil af spejlinger og forliste drømme. Og kostumerne er så elegante og præcise; lige så omhyggeligt plisserede som iscenesættelsens replikker er nøjagtigt ondskabsfulde.

Forrige år fik Betty Nansen Teatret os til at se Et Drømmespil med helt nye øjne. Nu har Odense Teater givet os en Strindberg med morbid tunge og truende krop. Nederdrægtig på den medrivende måde. Med masser af machodesperation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her