Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kramnik sejrede i Tal Memorial

Men Carlsen snupper førstepladsen på verdensranglisten
Kultur
16. november 2009
Men Carlsen snupper førstepladsen på verdensranglisten

Tal Memorial - den superstærke turnering i Moskva, der er navngivet efter skaklegenden Mikhail Tal, verdensmester for snart 50 år siden - kom sløvt i gang med lutter remiser i de første to runder, men derefter kom der gang i sagerne.

Vladimir Kramnik, der efter at have siddet på VM-tronen fra 2000 til 2007 er faldet noget tilbage i hierarkiet, sikrede sig en udelt førsteplads, da det i sidste runde lykkedes ham med de sorte brikker at remisere mod en af sine nærmeste rivaler, ukraineren Ivanchuk. Og samtidig var verdensmesteren Viswanathan Anand gået galt i byen som hvid mod den altid farlige Aronian - hvorpå det hele endte med denne slutstilling:

1. Kramnik, Rusland, 6 p. 2.-3. Ivanchuk, Ukraine, og Carlsen, Norge, begge 5,5 p. 4.-5. Anand, Indien, og Aronian, Armenien, begge 5 p. 6. Gelfand, Israel, 4,5 p. 7. Ponomariov, Ukraine, 4 p. 8. Svidler, Rusland, 3,5 p. 9.-10. Lekó, Ungarn, og Morozevich, Rusland, 3 p.

Magnus Carlsen var i begyndelsen af turneringen i defensiven som følge af en slem efterårsforkølelse med feber, men kæmpede tappert og undgik at tabe noget parti. Efter den indlagte fridag var det norske skakfænomen kommet så meget til hægterne, at han kunne afslutte med gevinster mod Ponomariov og Lekó - sidstnævnte kludrede i et oplagt remisslutspil så meget i det, at Carlsen kunne tromle ham ned. Den ungarske jernmand er efterhånden blevet rusten.

På den uofficielle 'live-ratingliste' har Carlsen nu sneget sig foran bulgareren Topalov, der ikke deltog i Moskva (angiveligt fordi han har 'gravet sig ned' for at forberede sig til VM-matchen mod Anand i foråret 2010). Top-fem ser nu således ud: 1. Carlsen, 2805,7. 2. Topalov, 2805,1 3. Anand, 2789,7 4. Kramnik, 2785,7 5. Aronian, 2781,3.

Der hersker bred enighed om, at Kramniks sejr i Moskva var velfortjent. Den høje russer spillede flere partier, der var lige til lærebogen. For eksempel et instruktivt slutspil, hvor han i 6. runde som hvid mod Ponomariov kørte så længe rundt med ukraineren, at han kunne afslutte med en klassisk finesse:

Se diagrammet.

Kramnik spillede det stille, men effektive 81.Te4 - og sort var i træktvang. Kongen har kun ét træk, men 81. - Kg8 besvares jo med 82.Te8 mat. Og den sorte løber skal blive på diagonalen h4-e1 for at holde bonden på h4 dækket. Men 82. - Le1 er direkte i slag, og 82. - Lf2 tillader 83.Tf4+ med haps på f2 i næste. Ponomariov opgav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her