Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mickey Mouse skal være fræk og sjov

Nok er Disneys legendariske mus verdens bedst kendte tegnefilmsikon nogensinde, men for nutidens videospillende børn er han lidt for meget af en dødbider - det skal der nu ændres på
Nok er Disneys legendariske mus verdens bedst kendte tegnefilmsikon nogensinde, men for nutidens videospillende børn er han lidt for meget af en dødbider - det skal der nu ændres på
Kultur
10. november 2009

Længe før Pixars animationsfilm, længe før Spiderman, ja længe før Superman, Snurre Snup og Skipper Skræk, var der engang en mus ved navn Mickey. Tilmed er denne mus muligvis den største globale berømthed, som Hollywood nogensinde har fostret. Hvem - det være sig barn eller voksen - på planeten Jorden i dag kan ikke genkende en silhuet med to store runde ører stikkende ud fra toppen af et rundt, hårløst hoved som tilhørende Mickey Mouse?

Mickey Mouse har da også holdt sig uforandret i årtier som det ultimative amerikanske symbol på sund familieunderholdning. Mickey Mouse er ifølge erhvervsmagasinet Forbes verdens mest værdifulde fiktionsfigur. Alene på salg af merchandise indbringer han hvert år tre milliarder dollar. Disney-koncernen har da heller ikke vovet at 'produktudvikle' den gyldne mus i årtier.

Det bliver der ændret på nu. Mickey skal opdateres, og det sker fra og med næste år med lanceringen af et nyt videospil, Epic Mickey. Ifølge New York Times er Disney bekymrede for, at skønt de fleste børn i dag nok ved, hvem Mickey Mouse er, identificerer de sig ikke så meget med hans oplevelser og bedrifter, som de gør med andre animationsheltes som Russel i den seneste Pixar-film, Up; Nemo, fisken, der bliver væk fra sin far, ja, selv Bart Simpson - alle børn, som har brug for voksnes vejledning, helt i modsætning til den fornuftige Mickey, som snarere er en miniaturevoksen end et barn.

Men faktisk var Mickey en værre lømmel, da han dukkede op første gang i 1928 i en periode, da stumfilm var ved at blive fortrængt af talefilm. Han var mester for grovkornede practical jokes, forfulgte sin veninde Minnie aggressivt og lod i filmen Steamboat Willie sin vrede gå ud over en uskyldig papegøje.

Steamboat Willie var den første Mickey Mouse-tegnefilm med synkroniseret tale, og dens enorme succes gjorde Walt Disney til historiens mest berømte tegnefilm- skaber og førte til utallige andre tegnefilm og tegneserier foruden alle mulige spinoff-produkter som legetøj og T-shirts.

Fyret på gråt papir

Men i 1930'erne, da Amerika var truet af recession og politisk radikalisme, nedtonede den konservative og kommunisthadende Disney Mickey Mouses anarkistiske adfærd og skabte den fornuftige og kløgtige ærkeamerikanske mus, som han har været lige siden.

Disneys tegnefilmskabere lavede engang en særfilm, der skulle vises privat for at more deres chef. Her kunne man se Mickey gå hele vejen med Minnie. Disney ønskede dem til lykke med den dygtigt udførte animation, bad om at få navnene på alle involverede og fyrede dem så på gråt papir. Ingen skulle pille ved Mickeys familievenlige image, end ikke som en privat vits.

I det nye videospil er Mickey imidlertid tilbage som den spilopmager, som han var før krakket på Wall Street i 1929. Epic Mickey, som er udviklet til Nintendos spillekonsol Wii, foregår på en slags losseplads for glemte og skrottede Disney-figurer, deriblandt Oswald Den Heldige Kanin, hvis sidste film- optræden daterer sig helt tilbage til 1951. I videospillet genopstår han imidlertid, forbitret og misundelig på Mickeys succes.

»Vi forsøger at skabe en Mickey, som er sjovere og mere oplagt til narrestreger,« siger en talsmand for Disney-koncernen.

»Mickey klarer sig dog fint inden for vores andre forretningsområder - så det er kun i videospillet, at vi ændrer hans karakter.«

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

-ehm-

Disney eller rettere sagt Buena Vista (som er Disnyes hovedfirma) har betalt nogle penge til Warren Spector (eller rettere det firma han er leder af) for at udvikle Epic Mickey.

link til Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Epic_Mickey

Advarsel: siden kan indeholde info om plottet i spillet mm.