Læsetid: 2 min.

Præsteelskere og djævleuddrivere

Gretelise Holm har skrevet en morsom julegodte med religion og mord
16. november 2009

Alene titlen - Forhærdede tidselgemytter - giver lyst til at læse, men også længden på bogen er lovende: 240 miniature sider. Altså en lille julegodte fra en af landets mest velskrivende krimiforfattere, Gretelise Holm.

Holm, der ellers er kendt for sine krimier om journalisten Karin Sommer, har denne gang skrevet en såkaldt minikrimi, der både er lille i pris og format og dermed på sin vis også i indhold. For hvor store forventninger kan man stille til så lille en bog - andet end lidt let underholdning?

Det er juletid, og sognepræsten ved Lukaskirken, Eske Abild, bliver fundet myrdet af et voldsomt slag i baghovedet. Det er den uglesete kirketjener, der finder præsten i kirkekrypten - og han opdager samtidig hjælpepræsten, der mistænkeligt nok står med et blodigt krucifiks i hænderne. Begge kommer naturligvis under vicepolitiinspektør Rolf Greves lup, men så enkel er sagen selvfølgelig ikke. Der er flere, som kunne være ude efter Eske Abild, da han ikke bare hørte til bibelfundamentalisterne, men også var kandidat til stillingen som biskop i København.

Aktuel kirkepolitik

Greve er en ung, dygtig efterforsker, der elsker kvinder, først og fremmest sin mor, som han har valgt at bo under tag med. Der er altså lagt op til ballade, da han midt i efterforskningen af mordet forelsker sig alvorligt i den smukke, unge præst Margrethe Kalø, som har overtaget præstejobbet i Lukaskirken efter den myrdede Abild.

Greve finder overraskende personager i sin efterforskning: Der er præsteelskere - kvinder i alle aldre, der er forlibt i de mandlige præster, og som »sidder trofast under prædikestolen og æder ham med øjnene søndag efter søndag « - og djævleuddrivere og diverse Thorkild Grosbøll-typer. Og han får lært det meste om de aktuelle kirkepolitiske diskussioner og fraktioner, og læseren får således i koncentreret form en stærkt underholdende indføring i konflikterne mellem de grundtvigsk-sindede og de missionske. Og i hvad der er den rette tro. Gretelise Holm skærer med Forhærdede Tidselgemytter ind til benet af Folkekirkens problemer og gør det ret vittigt - og naturligvis nydeligt indpakket i mord.

Det er begrænset, hvor dybt det er muligt at komme ind i personerne på så lille plads, men de enkle persontegninger fungerer til formålet.

Og både mordgåden og de religiøse diskussioner er absolut underfundige nok til, at man kan forsvinde helt fra familien en times tid midt i jul og salmesang.

Flere ord med på vejen behøver så lille en krimi vist ikke.

Forhærdede Tidselgemytter Gretelise Holm, 240 små sider, 129,95, C&K Forlag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu