Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sex til hverdag, fest og på sms

De seneste skønlitterære forsøg på at skildre moderne heteroseksuelle kvinders seksualitet hæver sig ikke op over klicheerne
Mere sex. Selv om kvinderne i dag kan kræve masser af sex uden at blive opfattet som umoralske skøger, er det jo ikke sikkert, at kravet bliver opfyldt, og netop dette skisma ligger som en undertone i  Anne-Grethe Bjarup Riis og Trine Appels nye roman,   'Send mere sex'.

Mere sex. Selv om kvinderne i dag kan kræve masser af sex uden at blive opfattet som umoralske skøger, er det jo ikke sikkert, at kravet bliver opfyldt, og netop dette skisma ligger som en undertone i Anne-Grethe Bjarup Riis og Trine Appels nye roman, 'Send mere sex'.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Kultur
26. november 2009

»Du har savnet en mand, som ville have dig. (..) En der kan kapere en kvinde med alle hendes sider, alle hendes behov. (...) Og masser af sex. Ellers løber vi kvinder sgu skrigende bort«. Sådan formulerer designeren Iben kvinders ønsker i Anne-Grethe Bjarup Riis og Trine Appels nye roman Send mere sex.

Men selv om kvinderne i dag kan kræve masser af sex uden at blive opfattet som umoralske skøger, er det jo ikke sikkert, at kravet bliver opfyldt, og netop dette skisma ligger som en undertone i både Send mere sex og så Lotte Garbers novellesamling Prøverummet - erotiske fantasier for kvinder.

Sex til hverdag og fest kunne man også kalde de to bøger, for hvor Prøverummet skildrer 10 seksuelle møder blottet for bremsespor og parterapi, er Send mere sex en fortælling fra den kreative klasses underliv, hvor hverdagen har kvalt lysten.

I sidstnævnte låner tandlægen Helene sin venindes lejlighed for at få sin første g-punkts-orgasme med en mand, som hun har mødt i det lokale fitnesscenter. Hendes slatne gymnasielærermand læser ved et uheld en dampende sms fra elskeren og så ruller skilsmisserne ellers i Kartoffelrækkerne. For hvad hjælper det, at en kvinde kan tale åbent om tidligere elskere og seksuelle ønsker, når hun har bundet sin seksualitet til en mand, hvis erotiske fantasifuldhed kun rækker til at spanke sin kone med en kvist fra stuebirken?

Bogens løsning på kvinders krav om dampende sex i en triviel hverdag bliver det serielle monogami, og således ender også tandlægen Helene efter en del forvirring igen med en, som ligner den eneste ene, garneret med frække sms'er og Pablo Nerudas kærlighedsdigte. Den slutning kommer ikke synderligt bag på læseren.

Anne-Grethe Bjarup Riis og Trine Appel takker bagerst i bogen Det Danske Filminstitut for manuskriptstøtte, og det kan undre, at Send mere sex ikke er forblevet et filmmanuskript. Som roman er den nemlig et illustrativt eksempel på forskellen på kravene til film og skønlitteratur.

Når der ikke er en Sidse Babett Knudsen eller billeder af København i morgendis til at lyse op mellem klicheerne, bliver det meget tydeligt, at dialogen er tung og handlingen forudsigelig. Og dermed også, at den ellers så forkætrede chicklit er en genre, som kræver et veltunet sprogligt talent for at fungere. Det talent har Send mere sex' forfattere ikke, hvor mange vellykkede og mislykkede samlejer de end beskriver.

Et cupidounivers

I Prøverummet har Lotte Garbers til gengæld løst konflikten mellem hverdag og sexlyst ved hovedsagligt at beskrive kvinders korte intense møder med fremmede mænd og kvinder.

Historierne kaldes i undertitlen for 'erotiske fantasier for kvinder' og foregår i det Cupidounivers, som kaldes erotik og ikke porno, fordi fordi kvinderne ikke er glatbarberede med lange negle og ukraineblondt hår, men i stedet klædt i pels, læder, satin og går i kokette blondetrusser, som nogle gange smides, fordi nederdelen er så stram. En så blankpoleret seksuel æstetik, at jeg personligt kom til at længes efter James Joyces breve til sin kone Nora, som Information trykte i sommer, hvor han henført beskrev, hvordan hun fes af liderlighed, når han tog hende bagfra.

I Lotte Garbers fantasier er det svært at forestille sig en kvinde, som prutter under orgasmen eller har glemt at barbere sig under armene. Her er kropslugte forbeholdt mænd og drejer sig mest om æstetiske sveddråber. Dem er der til gengæld en del af, for fantasimændene er kokke, elevatorfører eller yogainstruktører. Ufaglærte, tavse og kropslige, og hvad de ikke har i munden, har de i evnen til at tage en kvinde, så hun mister sig selv i en elevator.

Det er interessant, at lige netop de ufaglærte mænd, som ifølge statistikken ofte bliver fravalgt som kærester og ægtemænd, er hovedfiguren, når Lotte Garbers fantaserer om sex. Vil heteroseksuelle kvinder virkelig giftes med gymnasielæreren fra Kartoffelrækkerne, mens de drømmer om at blive gennemkneppet af lagerarbejderen fra Amager?

Får lyst til sex

At bedømme erotiske noveller litterært er ikke nemt, for man leder efter et passende succeskriterium. Sproget i Prøverummet er langt mere velsmurt end Send mere sex, men bevæger sig stadig der, hvor »glæden risler gennem kroppen«, brysterne er »friske frække nysgerrige toppe« og »lemmet føres i bund«.

Persontegning er der ikke meget af, og novellernes spændingskurve er triviel, fordi de hver gang starter med et uventet møde og klimakser i et vellykket samleje. Tilbage står vel spørgsmålet om, hvorvidt man får lyst til sex af at læse den?

Og ja, det gør denne anmelder egentlig, fordi detaljerede samlejebeskrivelser sætter detaljerede indre billeder i gang, og dermed er Prøverummet i bogstaveligste forstand brugslitteratur. Måske tilegnet alle de danske kvinder, som endnu ikke har fået kravet om et velfungerede sexliv til at matche med hverdagen, og derfor har brug for en seksuel fantasi eller to som bolværk mod skilsmissen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her