Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Tyven, der tog sig god tid

Som alt, Mann rører ved, er hans spillefilmdebut, ’Thief’, visuelt gennemarbejdet
Som alt, Mann rører ved, er hans spillefilmdebut, ’Thief’, visuelt gennemarbejdet
Kultur
27. november 2009

I et vidunderligt øjeblik i Michael Manns spillefilmdebut, Thief, fra 1981 spørger juveltyven Frank en korrupt strisser, om han aldrig har overvejet at lave sine egne bræk. Spørgsmålet giver god mening, fordi skellet mellem lovovertræder og ordensmagt synes tyndt som en alterkiks i det Chicago, vor hovedperson færdes i.

Mann kombinerer kupfilmens konventioner med en eksistentiel-filosofisk dagsorden, og Thief er blandt andet interessant, fordi den stolte og frihedssøgende Frank - som også drømmer om et almindeligt familieliv - deler mange af mønsteramerikanerens idealer.

Hans uafhængige livsstil forvandles imidlertid til en vrangversion af en lønslavetilværelse, da en af den lokale underverdens mest magtfulde skikkelser insisterer på at agere chef over for Frank. Dermed står han over for et valg: Vil han leve på knæ eller dø stående? (Enhver, der kan sin Michael Mann, ved, hvad Frank vælger).

Mann giver sin hovedrolleindehaver James Caan og de øvrige skuespillere masser af plads, og flere af præstationerne - herunder countrylegenden Willie Nelsons - har et excentrisk skær.

Som alt, Mann rører ved, er Thief visuelt gennemarbejdet, og der er noget næsten andægtigt over instruktørens dvælen ved Franks forbryderiske kompetencer.

Thief. Instruktion og manuskript: Michael Mann. Er netop udkommet på dansk dvd fra NTC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her