Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Fælleskoma med feel good-flødeskum

Den danske sang er ikke en ung, blond pige. Den er et nylakeret folkevognsrugbrød, som har ufordøjet retorik og bedrevidende banaliteter med fra 70'erne. Det beviser to danske cd'er for et grønnere klima
Simon Kvamm fra Nephew havde på Rådhuspladsen noget sammenbidt over sig, som trods alt giver en svag fornemmelse af, at der er et eller andet på spil.

Simon Kvamm fra Nephew havde på Rådhuspladsen noget sammenbidt over sig, som trods alt giver en svag fornemmelse af, at der er et eller andet på spil.

Teitur Jonasson

Kultur
9. december 2009

Hvis man skal tage de kyniske briller på, er det efterhånden ved at være trivielt at se danske musikere bakke op om klimasagen. Helt gratis - medmindre de regner med at Dansk Folkepartis vælgere er kernefans - fortæller de os, at vi skal tage vare på miljøet.

Skal man tage brillerne af igen, kan man glæde sig over at dansk kulturliv flotter sig på den moralske konto og går i brechen for artens overlevelse. At der rent faktisk tages stilling og synges og spilles om noget af det snavs, der foregår ude i virkeligheden.

Men de kyniske briller kommer hurtigt på igen under indtryk af to nye plader til fordel (eller ulempe?) for en grønnere miljøpolitik.

Den mindst slemme af de to, Klimaalarm - Klimakrise nej tak!, er slem nok. Her mødes en ung og en ældre generation om nyskrevne sange, opgravede tekster, fortærskede holdninger. Tekster fra Kim Larsen (der leverer den her flovmand: »Enhver kan se, at vi er for mange/ der synges for tiden mange bange sange«), salig Ebbe Kløvedal Reich og protestsangeren Jan Toftlund fortolkes. Povl Dissing giver den gas sammen med Rasmus Lyberth Band. Gnags gøgler løs. Og yngre navne som Sara Grabow, Thomas Buttenschøn, Mike Sheridan og Kenneth Thordahl leverer tænderskærende almindeligheder om klodens kvababbelser, set fra oven i globalt perspektiv eller fra neden, fra køkkenvasken, på vej til indkøb bla bla bla.

Mikael K & Klondyke og Kinski præsterer over gennemsnit, mens fællessangen »En grøn fremtid i dag« er helt urimeligt forfærdelig. 80'er-farvet fælleskoma med højt belagt omkvæd, feel good-flødeskum, en kompositorisk ligegyldighed, der får »Afrika« til at lyde som »What's Going On«.

Lammende kønt

Musikkens immigration til muzak er desværre tæt på total på samlingen Klimasange. Ørerne tudes fulde af almindeligheder serveret i en tyk sovs af komfortabel konsensus og lammende kønhed, som kun Tamra Rosanes og Peter Belli med nød og næppe kan holde hovederne over. Det nytter ikke noget, at DR Big Bandet spiller kompetent albummet igennem, og at sangerne - Bobo Moreno, Søren Sko, Jimmy Jørgensen - har teknikken i orden. For de er dræbende kedelige, og de har tilsyneladende ikke noget på hjerte. Blot ønsket om at lave en skønsyngende repetition af det åbenbare - sat på helbredsskadelige enderim: »Isen den smelter/ Regnskoven vælter/ Verden er i chok/ Får vi aldrig nok?«

En værdig sag trivialiseres i jorden, og disse to plader er en trussel mod den samfundsengagerede kultur, som vi har været så heldige at opleve vågne af tornerose-søvnen det seneste årti. Se hvordan det gik i 70'erne, da alle fik tudet ørerne fulde med velmenende, bedrevidende banaliteter: Den romantiske, indadvendte, parforholdsorienterede, sexfikserede (osv.) musik regerede i årtier efter. Der findes ikke bedre gødning for verdensfjern trods end politisk korrekthed.

Sammenbidt Kvamm

Det var en kende bedre på Rådhuspladsen mandag aften, da Nephew var med til at åbne Hopenhagen, som har omdannet Rådhuspladsen til en losseplads for containerbutikker, forsøgt overdøvet af en stor oppustelig klode i centrum.

Nephews forsanger, Simon Kvamm, har været ganske åbenmundet omkring sit politiske og klimatiske engagement, og det er al ære værd. Lad os bare ikke glemme, at det er tæt på gratis at være for klimaforbedringer i disse dage. Og at det nok heller ikke i Kvamms vildeste fantasi ville kunne forårsage buhen at råbe: »Er der håb på Rådhuspladsen? Er der håb for, at vi kan mindske CO2-reduktionen«. Selv om det vist var det modsatte af, hvad Nephew og tilskuerne egentlig var samlet for.

Men i det mindste spiller bandet da en behersket angrebslysten synthrock, og Kvamm har da også noget sammenbidt over sig, som kan give bare en svag fornemmelse af, at der er et eller andet på spil hér, dér, alle vegne på kloden. Og »Er I derude!?« får sit grønne sidestykke i det knap så mundrette »Lad os håbe, at Indien, Kina, USA går med!« Skål!

Greenwash af firmaer

Men over Rådhuspladsen troner så også førnævnte badebold, hvorpå der projiceres geografi, men minsandten også logoer fra sponsorer som Siemens og Vattenfall, som dermed green- washes til tonerne af engagerede musikere. Tør øjnene, Naomi Klein.

Hvilket det canadiske antikapitalistiske orakel tydeligvis havde gjort, da jeg lidt senere på aftenen så hende ved Klimaforum i DGI-byen. Ja, hun havde faktisk perfekt makeup. Og sagde, at raseri er et passende svar på den nuværende misere.

Det kan lade sig gøre at lave mobiliserende, kritisk, ætsende social, politisk bevidst musik uden samtidig at forfalde til laveste fællesnævner. I ord, rap, beats, sampling, støj, selv velklingende sange. Men sidstnævnte kræver eddersprøjteme at man sætter noget på spil og bevarer sin personlige nerve. Den er væk som dug for solen på cd'erne Klimasange og Klimaalarm. Her er bare god gammeldags velfærdshygge.

Den danske sang er ikke en ung, blond pige. Den dansk sang er heller ikke en ond, blond Pia, som der står på T-shirts og muleposer for tiden. Den danske sang er et nylakeret folkevognsrugbrød, som har ufordøjet retorik og bedrevidende banaliteter med fra 70'erne. Noget som Nephew også er klar over. Hør bare Simon Kvamms forsvarstale på Rådhuspladsen:

»Lyder det frelst? Nogle gange er man nødt til at sige nogle rigtige ting. (...) Og derfor står Nephew og I her.«

Diverse: Klimaalarm - Klimakrise nej tak! (A:larm Music). Udkommer i dag Diverse: Klimasange (Red Dot Music/EMI) Nephew - Rådhuspladsen, Kbh., mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her