Læsetid: 5 min.

Fem finansfolk i friske fallitter

Erhvervsjournalisten Birgitte Erhardsen har skrevet årets julekrimifarce: En dokumenteret skildring af en driftig fem-mands klikes vilde togter i dansk og globalt finansliv. Den er medrivende fald-på-halen komik
Det var billeder af den tidligere it-nørd Erik Damgaard og hans udkårne, Anni Fønsby med den brogede fortid, der fik investorerne til at tabe tillid til de selskaber, hvor Damgaard tidligere havde gjort nytte som galionsfigur og respekteret milliardær. Her er parret ved Zulu Awards i Forum i København tidligere i år.

Det var billeder af den tidligere it-nørd Erik Damgaard og hans udkårne, Anni Fønsby med den brogede fortid, der fik investorerne til at tabe tillid til de selskaber, hvor Damgaard tidligere havde gjort nytte som galionsfigur og respekteret milliardær. Her er parret ved Zulu Awards i Forum i København tidligere i år.

Martin Rosenauer

15. december 2009

Det hele begyndte med en fallit. I 1986 havde de dristige iværksættere Peter Forchhammer og Aldo Petersen sat blus under kedlerne på hedgefonden 'Formueekspressen', hvor småsparere for lånte penge kunne spekulere i danske og internationale værdipapirer. Året efter blev Formueekspressen afsporet af global finansuro. De små investorer mistede halvdelen af deres penge - 28.000 kr. i gennemsnit - mens ekspressens fyrbødere fik havariet solgt for 10 millioner til difko-Bank, den senere Interbank.

Det fortsatte med en fallit. I maj 1995 krakkede Samson Bankieraktieselskab. Indskydergarantifonden måtte ile til med sin hidtil største undsætning til afblankede bankkunder: 190 millioner kr. Banken var et barn af 'guldflipper'-perioden. Banken havde til sine nærmeste ydet store lån mod små panter. Bagmandspolitiet rejste bedragerisag mod bl.a. bankens administrerende direktør, Ole Abildgaard, og direktøren for Samsons børsmæglerselskab, Lasse Lindblad, mens bankens aktiechef, Mark Szigethy gik fri i denne omgang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er forkert nå der skrives "Erik Damgaard, der netop sammen med sin bror, Preben, har afhændet det hjemmegjorte selskab Navision til amerikanske Microsoft."

Damgaard brødrene stod kun for det halve af Navision, som var en fusion af konkurrenterne Damgaard Data og det oprindelige Navision.

Det var ikke noget hjemmegjort over Navision. Det var top-professionelt.

Kære Ole Gerstrøm,

enig, - men som sædvanligt, så er (og var) det finansækvilibristerne der får opmærksomheden, - praktikerne har for travlt med at lave noget der virker, så de opdager sjældent at de bliver taget i ... øhh: taget bagfra!