Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Der er ingen ende på Hemingway

Læs Hemingways kulørte visdomsord for de gode billeders skyld
Kultur
8. december 2009

Hvad skal man stille op med visdomsord om livet fra en mand, der ikke levede sit liv særlig vist? Ernest Hemingway (1899-1961) var som bekendt en storskrydende løgnhals, umulig far og dårlig ven, der til sidst blev så træt af at forsøge at leve op til myten om sig selv som viril førsteelsker, maskulin sportsmand, levemand og hårdkogt forfatter, at han skød sig i hovedet med en riffel.

Skal man tage sådan en mand på ordet, når han siger, »jeg kan klare enhver nedtur, så længe man bare sætter mig i en stol og giver mig papir og blyant«? Alene forfatterens bemærkelsesværdige hentehår er nok til at betvivle, at han, når det kom til stykket, gik så meget op i begrebet sandhed, som han altid gav udtryk for.

Men skrive kunne Ernest Hemingway jo, specielt i sine unge år, hvor hans noveller og romanen The Sun Also Rises (1926) satte nye standarder for litteraturen. Desuden oplevede han mere end de fleste, og alt dette er Det gode liv ifølge Hemingway et fremragende bevis på.

Bogen, der udkom i USA sidste år og nu er ude på dansk, minder af format om en lille coffee table-book, og som en sådan er den også proppet med fotos.

Den er skrevet af A.E. Hotchner, der mødte Hemingway i 1948, da Hotchner opsøgte en masse forfattere for at få dem til at skrive til det månedsmagasin, han arbejdede for.

Den historie, der kort skitseres i forordet, har vi fået i Hotchners Papa Hemingway (1955), og det er da også fra de 100 sider, der i sin tid blev skåret fra disse erindringer, den nye samling visdomsord stammer.

Ikke fodbold

Ikke at det gør det store, for atter lyder Hemingway som helten i en Hemingway- roman. Bogen er delt op i afsnit med hver deres emne: kvinder, sport, Hollywood, forfattere og så videre naturligvis skarpt og kontant formuleret og indholdsmæssigt favnende alt fra den tåbelige lommefilosofi over det vittige til, ja, det vise.

Fra: »Det, der gør en kvinde god i sengen, gør det umuligt for hende at leve alene «. Til: »Man skal være en temmelig god mand for at få det til at give mening, når man dør.«

Mogens Wenzel Andreasen har oversat, og selv om han tilsyneladende har troet, at Ernest Hemingway i teenageårene spillede fodbold og ikke amerikansk fodbold, så er han sluppet godt fra den opgave. Men for nu at være helt ærlig, det er de mere end 150 fotos fra krige og fisketure, fra Spanien og Cuba og Venedig og Afrika og i selskab med Castro, Gary Cooper, Lauren Bacall, Ava Gardner og så videre der virkelig løfter Det gode liv ifølge Hemingway til et must for enhver aficionado.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her