Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Træmanden og tankrøveren

Nikolaj Steens ’Oldboys’ har sine begynderfejl, men den rummer også mange vittige og vellykkede scener og stunder
Nikolaj Steens ’Oldboys’ har sine begynderfejl, men den rummer også mange vittige og vellykkede scener og stunder
Kultur
23. december 2009

Team Easy On, Karl Einar Booking og Olsen-Banden. Vi danskere elsker at grine af og med ømme underhunde, formentlig fordi vores nationale selvbillede er tættere på hængerøv og øldunst end på stræbermentalitet og storhedsforestillinger.
Nikolaj Steens fjerlette, men fornøjelige instruktørdebut, road movie-komedien Oldboys, lægger sig i perfekt forlængelse af den tradition, thi dens dramatiske omdrejningspunkt er et fordrukkent seniorfodboldhold i absolut bundform.

I modsætning til mange af holdets andre spillere er målmanden og ungkarlen Vagn (en godt castet Kristian Halken) en forsagt type, som ikke gør meget væsen af sig. Så lidt, faktisk, at han ganske bliver glemt af det øvrige hold, da de er på vej til en kamp i Sverige.

Garvede handyr
På den tankstation, hvor Vagn er blevet efterladt, møder han den lommefilosofisk anlagte småforbryder John (Robert Hansen), der lidt efter lidt går med til at give Vagn et lift, så han kan nå frem, inden der fløjtes til start. Langsomt spirer et venskab frem mellem de to ellers tilsyneladende komplet væsensforskellige mænd.
Oldboys har sine (begynder) fejl, eksempelvis er dialogens kvalitet ret svingende. Indrømmet, det er i sig selv lidt sjovt at se garvede handyr som Leif Sylvester, Ole Thestrup, Niels Skousen og Elith ’Nulle’ Nykjær (der er eminent til at spille dominerende og påståelige typer) samlet på et sted, men man kunne godt have undt dem flere rappe replikker. Derudover virker en kærlighedsaffære cirka midtvejs i filmen forceret og dermed ikke helt overbevisende.

Men der er også mange vittige og vellykkede scener og stunder, og hvis John-figuren har visse Quentin Tarantinoske træk, har Steens fortælletone til gengæld ingen lighed med den amerikanske instruktørs hippe kynisme. Oldboys-universet er af den art, hvor tvivlen kommer folk til gode, håbet får den længste frist, og der ikke er nogen berøringsangst overfor banale, men helt igennem velmente moraler.
film@information.dk
Oldboys. Instruktion og manuskript: Nikolaj Steen. Dansk og svensk (Empire, Dagmar, Falkoner og Palads i København samt en række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her