Læsetid: 4 min.

Derfor fik Blixen aldrig sin nobelpris

Ny bog dokumenterer, hvad der skete i kulissen, da 13 danske forfattere i årene 1903-1958 blev indstillet til nobelprisen i litteratur - uden at få den. Karen Blixen kunne ifølge en specialudtalelse til Nobelkomiteen hverken skildre sine figurer troværdigt eller styre den litterære form
Det ærgrede til det sidste Karen Blixen, at hun aldrig fik nobelprisen i litteratur. Billedet her stammer fra 1958, hvor hun heller ikke blev fundet værdig til at modtage prisen.

Det ærgrede til det sidste Karen Blixen, at hun aldrig fik nobelprisen i litteratur. Billedet her stammer fra 1958, hvor hun heller ikke blev fundet værdig til at modtage prisen.

Ivar Myrhøj

19. januar 2010

Da Ernest Hemingway i 1954 modtog nobelprisen i litteratur, sagde han, at han gerne ville have ventet, til Karen Blixen havde fået den. Hun fik den aldrig, selv om hun flere år i træk op gennem 1950'erne blev nævnt som kandidat.

Forbigåelsen af Blixen er en af de største undladelsessynder i nobelprisens historie, lød det fra tidligere permanent sekretær for Svenska Akademien, Horace Engdahl, i et interview kort efter sin tiltrædelse i 1999.

Men hvorfor fik Karen Blixen aldrig den pris, hun ifølge kolleger og fagmænd så rigeligt havde fortjent?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Gudnæs

Der har været meget hype om Karen Blixens forfatterskab - og ikke mindst om hendes personlighed. Denne sidste del tæller dog næppe med i forhold til en Nobelpris.

Jeg forstår udmærket godt den indvending, at hun ikke er i stand til troværdigt at skildre og fastholde sine personer. Out of Africa var undtagelsen, her øser hun af sit hjerteblod. Men hendes senere forsøg på at forfølge sin succes som forfatter falder ofte stift og ubehjælpsomt ud, som om hun skal forsøge at beskrive en verden, som ikke er hendes. Ind i mellem gik det jo fint - Babette er selvfølgelig en god historie, men andre af hendes noveller var den rene katastrofe, patetiske og virkelighedsfjerne. Tænk på novellen 'Sorgagre' (alene titlen!)

Så en Nobelpris havde hun nok ikke fortjent. Heller ikke i en tid, da det kun var forfattere fra det allernærmeste nabolag, geografisk og kulturelt, som blev taget i betragtning.

Steinn Kristjánsson

Gunnar Gunnarsson fik aldrig Nobelprisen. Det var kun Laxness som fik den i 1955 selvom det var er forslag om at give det til dem begge to paa et tidspunkt..