Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Drømmen om menneskerobotten

Knæk i albuen og vrid i anklen - og hack dig direkte ind i computer-spillenes robotfascina-tion sammen med Steen Koerner og hans vilde drengekroppe
Det er godt, at hænderne i computerspilskoreografien stopper lige inden hagekorset i Steen Koerners 'Menneske-robot'.

Det er godt, at hænderne i computerspilskoreografien stopper lige inden hagekorset i Steen Koerners 'Menneske-robot'.

Kultur
21. januar 2010

Hvad er egentlig stærkest? Drømmen om at skabe en robot, der kan opføre sig som et menneske - eller drømmen om selv at opføre sig som en robot? Det er kampen i Steen Koerners nye danseforestilling Menneskerobot i Dansehallerne.

Electric boogie-mesteren Steen Koerner har vel altid drømt om at kunne transformere sig - med skønhistorisk dukkehilsen til både Pygmalion og Coppelius og Pinocchio. Hans krop har i hvert fald lydigt adlydt robotordrer. Danseteknikken er ret ekstrem, for når en ankel bøjes, eller en hofte vrides, så må resten af kroppen jo standse op. Og den forsinkede standsning får kroppen til at ligne en robot. I hvert fald hos Koerner, hvis 41-årige krop fortsat kan det utroligste.

Forrige sommer fik han lokket Robotdrengene med, og hele tiden har han haft sit eget kompagni af hiphoppende streetdansere fra Nøddeknækkeren og Sylfiden, der kan gå ned gennem gulvbrædderne for øjnene af tilskuerne. Ikke mindst den japanske Mori Koichiro ('M516'), der er magikeren, som kan få sine knæled til at dreje omvendt, så tilskuerne hviner. Hvis de ellers tør se på det.

Krigsprotest

Menneskerobot er en drengeforestilling. Om drenge, med drenge, til drenge. Akkurat som et computerspil live. Den seje streetheltinde Pandora fra USA danser godt nok med i machoshowet, men derudover er forestillingen renset for sanselighed. Al fascination udspringer af robottens upåklagelige præcision, så Koerners dansere laver 90 graders vinkler som aldrig før.

Netop de synkrone armmønstre er ellers lige ved at danne vinkelrette hagekors - som en indirekte hilsen til Birgit Cullbergs anti-nazistiske protestdans i 1930'erne. Så politisk bliver dog Koerner ikke. Men den amerikanske poet Saul Williams og den danske rapper Lucy Love snakke-synger pacifistiske tekster på en video, så robotfascinationen også bliver koblet til den globale krigstrang. Og Jacob F. Schokking har skabt en suggererende videoscenografi, der projicerer gitre mellem danserne, mens Yo-Akim Hjejles smukke musik banker i dybeste bas, så også tilskuernes knæ dunker mod knoglerne.

Men se! En lille robot bliver nænsomt sat ned på gulvet. En elektrisk robot med japansk krigeruniform. Man skulle tro, at det var løgn. Men den begynder altså at danse. Kopierer menneskedansernes sære armbevægelser - og scorer et digitalt 12-tal for sin kopipræstation.

Dukkeforskydningen virker: Tilskueren bliver blød i knæene. Og netop her ophører så ligheden mellem mennesket og robotten ...

'Menneskerobot'. Koreografi: Steen Koerner. Musik: Yo-Akim Hjejle. Raptekster/video: Lucy Love og Saul Williams. Scenografi: Jacob F. Schokking. Steen Koerner med robotdrengene m.fl. Dansescenen på Carlsberg til 6. feb. samt Grønnegades Kaserne i Næstved 10-12. feb. www.dansehallerne.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her