Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Min middag med André (1981)

’Min middag med André’ blevet synonym med højpandet filmkunst
’Min middag med André’ blevet synonym med højpandet filmkunst
Kultur
22. januar 2010

Snakkefilmen over dem alle hedder Min middag med André, og handler ganske enkelt om to væsensforskellige mænd - en kriseramt dramatiker og en frustreret, men ekstremt energisk sceneinstruktør - som spiser middag på en fin restaurant på Manhattan. Og snakker. Hurtigt, men uhyre velformuleret. Om kunst, karriere, new age-livsstil, hvorvidt det moderne menneske er i stand til at sanse verden, m.m.m. Ligesom Ingmar Bergmans Persona er Min middag med André blevet synonym med højpandet filmkunst. Adskillige populærkulturelle værker nævner eller hentyder da også til den, blandt andet et afsnit af komedieserien Frasier, hvori titelpersonens proletarfar, som er pensioneret strisser og Charles Bronson-fan, syrligt bemærker, at filmens primære spændingsmomenter består i, hvorvidt hovedpersonerne agter at bestille dessert, og hvor mange drikkepenge de har tænkt sig at give. De altdominerende hovedroller spilles af filmens to manuskriptforfattere, og deres figurer har visse lighedstræk med privatpersonerne Shawn og Gregory.

Min middag med André. Instruktion: Louis Malle. Manuskript: Wallace Shawn og Andre Gregory. Kan fås som Region 1-dvd (uden danske tekster) fra Criterion

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Petersen

Det er en fantastisk film.