Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En moderne Sherlock Holmes

Trods et tragisk udgangspunkt er ’The Mentalist’ en ret let og morsom serie med Simon Baker i rollen som en slags moderne Sherlock Holmes
Kultur
15. januar 2010
Trods et tragisk udgangspunkt er ’The Mentalist’ en ret let og morsom serie med Simon Baker i rollen som en slags moderne Sherlock Holmes

Langt de fleste moderne, amerikanske politi- og krimiserier handler om et eller flere mennesker, som kan et eller andet helt specielt, hvormed de løser alverdens mysterier og mordgåder. I CSI er hovedpersonerne kriminalteknikere, og sjældent har laboratorienørder fået så god eksponering som her. I Lie to Me kan Tim Roth se, om folk lyver, hvorfor han har nemt ved at spotte en forbryder. Og i Numbers bruger et matematisk geni sin sjældne sans for tal til at sammensætte komplicerede algoritmer – og forklare dem for os, sagesløse seere – der kan sætte FBI på sporet af alt fra seriemordere til terrorister.

De ovennævnte serier har mange kvaliteter og er ganske spændende. Men indimellem tager man sig selv i at tænke på, hvad mon politiet dog gjorde, før disse eksperter kom til.

Deduktive evner

Et af de seneste skud på krimistammen er The Mentalist, hvori australske Simon Baker spiller en mand, Patrick Jane, der tidligere med stor succes gav sig ud for at være synsk, men reelt ikke var mere end en dygtig tryllekunstner, en illusionist og manipulator.
Efter at Jane på tv gjorde grin med en seriemorder, Red John, slog seriemorderen hans kone og datter ihjel på bestialsk vis, og nu bruger Jane sine abnormt veludviklede iagttagelsesevne til at hjælpe den californiske udgave af FBI med at sætte folk bag tremmer.

Trods det tragiske udgangspunkt er The Mentalist en ret let og morsom serie, hvor folk hele tiden sætter spørgsmålstegn ved Janes formåen og hver gang må sande, at han som en anden Sherlock Holmes er bedre end de fleste til at bruge sine øjne og deduktive evner.
Der løber dog en tråd af alvor gennem hele The Mentalist, som handler om Red John og Janes ønske om at fange ham – man kunne faktisk godt ønske sig lidt mere Red John i serien – og Simon Baker spiller Jane som en mand, der på overfladen virker ubekymret, men som plages af mindet om sin myrdede familie og reelt har mistet lysten til at leve.
Det giver serien en menneskelig og psykologisk forankring, som kun gør den godt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her