Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mousserende storboblede frækkerter

Hører du til januars asketer, så spring denne klumme over for her bydes der på ølchampagne
Kultur
8. januar 2010

Det er ikke bare dagen derpå, det er i den grad året derpå, ja årtiet derpå. Januar er helt rituelt tiden, hvor mange af decembers svirebrødre og ditto søstre lover bod og bedring. Kong Alkohol forbandes og forsages, og ofte føjer svære økonomiske tømmermænd sig til ubehagets kun langsomt visnende efterglød fra julen og nytårets branderter. Nu skal stilen lægges om, skal den. Tidens løsen skal være afholdende opbyggelighed, kolde afvaskninger, lange løbeture, bønner og råkost. Hvis De har det sådan med Dem selv, kære læser, så skal De ikke læse hinsides dette punktum. >

For her på mit bord står der nemlig et par ekstravagante øl, der egner sig perfekt til en nytårskur for os uforbederlige forsætløse, der hellere vil feste videre.

Et brusende mirakel

Siger man nytårsøl, siger man også ølchampagne. Således kaldes den sælsomme hybrid af ekstraordinært tørre belgiske ales, der lukrerer på den perlende, prikkende fremtrædelsesform ved den ædle drik, vi ved årsskiftet yndner at servere i højhalsede glas. For et par år siden fremhævede vi på denne plads genrens syrlige og vel stadig definitive og genredefinerende mesterværk, den urimeligt dyre Deus fra bryggeriet Bosteels. Her skal i stedet slås et slag for den evige rival med det ildevarslende navn, Malheur, som nu også foreligger i en mørk variant, som faktisk er mere overbevisende end den blonde søster.

Der er ikke spor af ulykke (malheur) over denne kastanjefarvede boblevariant, kun en næse, hvori kakao glider over i præg af eksotiske mørke frugter, blomme, figen og rosin, og hvor der i kæften registreres hint umiskendelige anstrøg af sure kirsebær, som vi kender det fra vildtgærede belgiere, samt diskrete noter af kløver, koriander og anis. Et veritabelt brusende mirakel af betydelig og velintegreret kompleksitet er denne øl, men servér den endelig ikke i et højhalset glas. Vælg hellere et bourgogneglas, så aromaen kan bringes til sin fulde udfoldelse det her er altså stadig mere øl end champagne, hvad der også bebudes af det knapt så opblussende skum.

Nytårsbombe

Inspirationen fra belgisk champagneøl fornægter sig heller ikke i seneste Mikkellers nytårsbombe. Også i denne genistreg spiller champagnegær med, men hovedrollen tilhører dog hvidvinsfade fra østrigske Weingut Kollwentz. Derfor hedder den Nelson Sauvignon (Nelson er en newzealandsk humlesort). Vi har at gøre med en mousserende, orangegul frækkert med et blæret stort og hvidt skumhoved og bobler, der er overraskende store for øl. Vinøsiteten melder sig øjeblikkelig i næseborene, mens smagsbilledet kendetegnes ved druer, svage pift af balsamico, ferskerner og cigarkasse. Sprød og frugtagtig er den, og dens sødme afløses af en tør og bitter finish, der er vitterlig frydefuld. >Jeg håber, den kommer igen til næste år i nogenlunde nuværende udgave, men det er der ingen garanti for, da brygger Mikkel, som den sande kunstner, han er på sit felt, ikke ynder at se sig tilbage.

Udsalgsvare

Og så til månedens prisbillige tip. Det gentager sig år efter år: Supermarkedskæderne fejlvurderer forbrugernes appetit på juleøl og ender med overskydende eksemplarer, som de så må dumpe i pris, fordi de, formentlig med rette, antager, at ingen da gider drikke noget, der har nisser på etiketten, når julen er lykkeligt overstået, og kyndelmisse skal til at slå knude. Fjollet er det, for god øl er god øl, og god juleøl kan sagtens nydes året rundt. Anyway, hold øje med det misforståede alt skal væk-udsalg, for her kan gøres kup. Prøv f. eks. Rosey Nosey i Fakta, en blid og og indsmigrende blød britisk juleale, der også er rart alkoholsvag og kun koster en tier i dag imod det dobbelte før jul. Og så i øvrigt, godt nytår også til alle I asketer.

Brouwerij De Landtsheer: MalheurDark Brut, 140 kr. i Superbest

Mikkeller/DeProef-Brouwerij: Nelson Sauvignon, 70 cl, 9 ptc., pris ikke oplyst, fås (i heldigste fald) i Ølbutikken, Oehlenschlägergade, Kbh. V

Batemans Brewery: Rosey Nosey. 50 cl, 4,9 pct., 10 kr. i Fakta

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her