Læsetid: 2 min.

Ny bestsellerduo leverer professionelt bras

Kvik underholdning og ikke så meget andet. Det er, hvad der er at sige om resultatet af det svensk-amerikansk samarbejde mellem Liza Marklund og James Patterson
30. januar 2010

Man matcher to bestsellerforfattere, svenske Liza Marklund og amerikanske James Patterson, der har solgt hhv. otte og 170 millioner bøger, og lokker dem til at konstruere en krimi sammen. Og så regner man med, at en storsællert er født.

Det er den sandsynligvis også, men det kan kun være på grund af navnene og ikke resultatet, Postkortmorderne, der nu foreligger på dansk.

Det er egentlig svært at sige, hvad der er værst: Sproget, plottet eller persontegningen. Det første er slapt, det andet er tyndt, det tredje er bare klichéfyldt.

For at begynde midt i: Rundt omkring i Europas hovedstæder bliver nygifte par brutalt myrdet på deres hotelværelser, og hver gang sender morderne et postkort til en udvalgt journalist i den pågældende by. De vil gerne have opmærksomhed.

Turen er kommet til Stockholm, hvor kriminalreporteren Dessie Larsson, der er en sur strigle og mest til damer, modtager et postkort med et udvalgt Shakespeare-citat. Da det går op for hende, hvad hun står med i hænderne, »fryser hendes blod til is«. Hun opsøges kort efter af den amerikanske, Glock-bevæbnede politimand Jacob Kanon, der viser sig ikke bare at være NYPD-agent, men også far til Kimmy, der blev myrdet i Rom af postkortmorderne. Kanon er altså ude efter morderen af private årsager. Larsson og Kanon slår pjalterne sammen - for det svenske politi er naturligvis talentløst - og gæt selv, hvad der sker.

Opfindsomhed

Allerede til at begynde med står det klart, at morderne er unge, smukke kunststuderende, men først senere finder man ud af deres motiv og baggrund. Motivet leveres ret overfladisk - som det meste i de ultrakorte kapitler - og det er ærgerligt, da det sådan set er det eneste, der kunne have været interessant at få foldet ud.

Krimien er en kombination af Liza Marklund på en dårlig dag og amerikansk, højtempo og hårdtslående professionalisme. Dermed også sagt, at den er kvik underholdning, men graden af trivialiteter lægger alligevel nye alen til forlagenes spekulative opfindsomhed.

Postkortmorderne. Liza Marklund & James Patterson. Oversat af Henriette Rostrup. Rosinante. 320 sider. 299 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu