Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Dead Ringers

Kultur
19. februar 2010

Flere af den canadiske filminstruktør David Cronenbergs film fortjener klassikerstatus, men ingen mere end Dead Ringers, der både er en barsk og blodig bodyhorrorfilm og et fascinerende studie i galopperende vanvid, skizofreni og identitetskrise. Jeremy Irons spiller den dobbelte hovedrolle som Mantle-tvillingerne, Elliot og Beverly, der begge er gynækologer og hinandens dobbeltgængere – deraf titlen. De plejer at dele kvinder – udfarende Elliot forfører dem og giver dem så videre til Beverly, der er den generte, introverte. Men da Beverly forelsker sig i skuespillerinden Claire Niveau (Geneviève Bujold) og ikke vil dele med Elliot, bliver Elliot jaloux, og det tætte, næsten symbiotiske forhold mellem de to brødre imploderer. Det kan godt være, at tvillingerne er to forskellige mænd med hver deres bevidsthed, men psykologisk og sjæleligt fungerer de som én. Irons brillerer i dobbeltrollen, og det er ofte blot små, subtile variationer i hans spil, der afslører, hvilken af tvillingerne, man er i selskab med. Lige så fantastisk – også filmteknisk, tiden taget i betragtning – er det, når de begge er i billedet på én gang. Cronenberg har iscenesat den ubehagelige, men spændende historie med en kølighed og præcision, som kun gør Dead Ringers stærkere og endnu mere gruopvækkende. Og så har jeg ikke engang nævnt de væmmeligt udseende gynækologiske instrumenter i skinnende, rustfrit stål, som tvillingerne selv har designet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her