Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Haifa i hjertet

Fra Haifa til Nørrebro er i sit filmsprog lige så rastløs og kaotisk som den statsløse palæstinensers følelser
Kultur
24. februar 2010

Øverst på listen over dokumentargenrens elskelige gnavpotter har hidtil ligget instruktøren Alan Berliners far, som Berliner portrætterer i sin film Nobody's Business (1996). Men nu gøres han rangen stridig af Omar Shargawis far, hvis livsbane og temperament foldes nænsomt, men målrettet ud i den kompakte, håndholdte og hjertevarme Fra Haifa til Nørrebro.

I begge film er der tale om notorisk knotne fædre, som umiddelbart ikke ønsker at deltage i sønnernes projekt. Og i begge film er det netop modstanden, som ender med at give fortællingen fremdrift og følelserne dybde.

At det er kærlighed, der driver Shargawis film, er man ikke på noget tidspunkt i tvivl om. Mere usikkert virker det til gengæld, om projektet skal lykkes. Shargawis far er palæstinenser, født i Haifa, og han oplevede som ganske ung at se sin familie blive fordrevet fra deres hjem. Hans første reaktion var at blive frihedskæmper, dernæst flakkede han rundt i verden, og på et tidspunkt endte han i Danmark, hvor han stiftede familie og fik sønnen Omar. Nu er han svækket af sygdom, og sønnen drømmer om at tage ham med tilbage til Haifa for at gense barndommens steder.

Det meste af filmen går med at overtale faren til at tage afsted, og det er i de mentale boksekampe mellem far og søn, at filmens portræt vokser frem. Ikke bare af et menneske, hvis livshistorie lidt efter lidt stykkes sammen af mange fragmenter, men også af et far/søn-forhold, som besværliggøres af (især) farens uforudsigelige temperament, samtidig med at det styrkes af det fælles projekt.

Fra Haifa til Nørrebro er i sit filmsprog lige så rastløs og kaotisk som den statsløse palæstinensers følelser. Men de turbulente kamerature bindes med stor musikalitet sammen af klipningen, samtidig med at de flimrende billeder hele vejen igennem forankres af lydsidens blide pianotoner og af en fortælling, som aldrig mister sit mål af syne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her