Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kantede facader og krølle på halen

Oplevelse, opførelse og opførsel går hånd i hånd på DAC og 3xNielsens arkitekturshow om rumlig frihed og bygningsmæssig ansvarlighed Arkitekturudstilling
Oplevelse, opførelse og opførsel går hånd i hånd på DAC og 3xNielsens arkitekturshow om rumlig frihed og bygningsmæssig ansvarlighed
Arkitekturudstilling
Kultur
13. februar 2010

Tegnestuen 3xN fylder de næste tre måneder underetagen i Dansk Arkitektur Center på Gl. Dok i København.
Gulvet lagt i brudte trekantmønstre. Podierne til de mindre bygningsmodeller er kantede og lysegrønne. Og ind imellem er skudt flere meter høje, skæve facadeudsnit.

På de lysende plancher langs væggene kan man se projekter fra de sidste fem-ti år, både de der er opført eller er ved at blive opført, og de projekter, der bliver i computeren.

Det er en underholdende udstilling at føjte rundt og fordybe sig i, godt hjulpet af tekster mellem billederne.

Kim Hertforth Nielsen (som er den tilbageblevne af de tre Nielsen-chefer i det 25 år gamle firma – de to øvrige har andre gøremål) skriver selv om konceptet bag eksempelvis de udstillede skoler og firmadomiciler:

»Vores bygninger er demokratiske med åbne visuelt markante rum, der strækker sig på tværs af etager og nedbryder faggrænser.«

Det er baggrunden for udstillingstitlen Mind Your Behaviour, der altså ikke er tænkt som en påmindelse om at opføre sig ordentligt, men tværtimod en opfordring til at bruge de friere rammer og rumlige forløb til at nedbryde stive systemer i virksomheder, institutioner og byrum.

Dialogisk

Konceptet er sådan set ikke nyt i 3xN’s praksis. Men det kommer tydeligere og tydeligere til udtryk i bygningernes fremtræden inden for de seneste fem år.

Der bliver færre og færre gennemborede eller udhulede kasser, men flere og flere skæve ramper og rundede balkoner, som i stigende grad presser sig ud i facader og bygningskroppe.

Det er ikke nogen enestående trend, efterhånden heller ikke herhjemme.
Hollandske arkitekter er gået foran, men 3xN har formået at bibeholde en dansk funktionel tradition i den friere udfoldelse.

I to kunstmuseer (henholdsvis i Randers og Liverpool) bølger 3xN-tagene op og ned, krydses og slår med halen mod jorden. Og i et fransk lastbilcenter er der græs på bølgegangene som del af en gennemgående grøn landskabskile, op og ned over de langstrakte voluminer.

Det er arkitektonisk risikabelt at indføre den slags spektakulære bygningsudtryk. For når tag og facader løber kontinuerligt over i hinanden, bliver århundredgamle bygningsnormer sat til vægs, og en ny modus må formuleres, materielt og æstetisk.

Men mulighederne i de friere bevægelses- og funktionsmønstre vejer tungere end normative begrænsninger. Og dybest set er de friere rumforløb resultat af mere dialogprægede bygningsprogrammer end almindelige bygherrekrav for 20 år siden.

Danmark er i udlandet kendt for større kalkuleret åbenhed i programmering og bygningsanvendelse, end det er tilfældet andre steder. Kim Herforth bliver derfor ofte bedt om at medvirke ved udviklingskonferencer om nye skoler i Canada, England, Tyskland eller Holland. Og 3xN er tæt på at bygge et nyt undervisningsministerium i Abu Dhabi.

Det er synergien og interaktionen i bygningerne, som er slagnummeret, mener Herforth selv – udviklet på baggrund af erfaringerne herhjemmefra. Og på udstillingen går interaktionen helt ind i lys-og lydsætning alt efter publikums bevægelser i rummet.

Økologisk

Udstillingens temaopdeling i forskellige slags behaviours svinger mellem funktion­skategorier og formmæssige tiltag. Men der er også en byggeteknisk side af sagen. Og udover en meget fri behandling af gængse konstruktioner er tegnestuens GxN-afdeling i gang med udvikling af nye intelligente materialer og geometrier.
Moebius-sløjfen af bio-komposit på Louisianas græsplæne i sommer har fået innovationspris i udlandet.
Og en af plancheteksterne erklærer kækt, at ansvarligt byggeri i 3xN’s øjne ikke er et spørgsmål om at sætte vindmøller på tagene, men om en »dynamisk forståelse af energi, klima og materialer« inspireret af naturens principper.

På udstillingen hænger også et kompliceret pyramidearmatur som i sig selv er lavvolts-strømførende. Og selv om det ikke er noget belysningsmæssigt skole­eksempel, viser det nye mulige udviklingsveje for sammenhængen mellem bygning og kunstlys, lige som de spidse tagelementer i Middelfart Sparekasse overraskende kobler byggeteknik, arkitektur og dagslysindtag.

Hele udstillingen er led i en serie af Close Ups på arkitekturcentret DAC. Første gang var det Bjarke Ingels og hans BIG-group. Nu 3xN. Og flere følger.

Hver gang koblet med åbne møder om udvikling eller intern faglig erfaringsudveksling.

Lad Kim Herforth få de sidste ord, hentet på plancherne:

»Det er vigtigt for os at bruge de kulturelle forskelle til at perspektivere arkitekturen og dermed tydeliggøre for os selv og andre, at globalisering bør handle om at lære af hinandens forskellighed og ikke om, at verden skal være homogen.«

Eller:

»Man kan sige, at det er problemerne, der skaber arkitekturen.«

Mind Your Behaviour. 3xN på Dansk Arkitektur Center. Til den 13. maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad skal vi med en udstilling om rum, når vi ikke har råd til den "luksus" det er at bo i dem.

Det er da dekadence.

Måske vi skulle tilbage til "princippet" : Der er en stenhule, der sover jeg og min familie.

Man kunne udvide det til, "det naturlige rum," så din sætning : "Der er en stenhule, der sover jeg og min familie" ikke står alene, med : Der går en hjort, den skyder vi og spiser. Mad til rummet er også en "luksus."