Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

'Mads og monopolet' for Kloge-Åger

Deadline har taget udfordringen fra TV 2 News op og supplerer de lange dybdegående intellektuelle interview med ligegyldige betragtninger fra tilfældige meningsdannere
Kultur
20. februar 2010

Når man ændrer på noget, der fungerer utroligt godt, så stiller det store krav til fornyelsen. Deadline 22.30 har længe været denne anmelders foretrukne nyhedsprogram. Værterne på dette program får alle andre nyhedsværter til at ligne 1. semesterstuderende fra Journalisthøjskolen.

Den autoritet og tyngde, hvormed de interviewer alt fra skønlitterære forfattere over udenlandske systemkritikere til nobelprismodtagere er til inspiration for hele standen. Den fornyelse, der nu har været en realitet i 14 dage, er ikke værterne værdig.

Bevares, alt har brug for en relancering engang imellem, men det nye Deadline bryder med den tradition, der har været så befriende; nemlig det, at de kun interviewer personer, der ved, hvad de taler om.

TV2 News' succes er kommet bag på mange, måske endda dem selv. Men i hvert fald på Deadline.

TV2 News har nemlig også mulighed for at foretage de lange og mere dybdegående interviews med dagens mest aktuelle personer. Simpelthen fordi de har tiden.

Når man skal være først 24 timer i døgnet (eller i hvert fald i 18), så bliver der også tid til at invitere Carsten Jensen ind til et langt og fremragende interview om tildelingen af Olof Palme-prisen. Den slags skulle man tidligere vente helt til kl. 22.30 for at få. Derfor er den hurtige nyhedskanal TV2 News også blevet en stor konkurrent til det tilstræbt langsomme Deadline.

Så relanceringen har nok en del med denne nye konkurrencesituation at gøre.

For lidt tid til så lidt

Problemet er, at Deadline synes at have ladet sig inspirere af noget af det mest irriterende ved TV2 News, nemlig det at lade tilfældige meningsdannere udtale sig om dit og dat.

Det er jo noget TV2 News er tvunget til at gøre, fordi de skal være først 24 timer i døgnet (eller i hvert fald 18). Simpelthen fordi de har for meget tid. Deadline har kun en halv time.

Det virker som en helt forkert prioritering af tiden, at man for eksempel i søndagsudgaven af programmet lancerer konceptet Ugens Værste.

I søndags havde man inviteret Anne Sophia Hermansen, Alm. Brands pressechef, der blandt andet blogger om singlekultur på Berlingske.dk, Anders Fogh Jensen, der er filosof og blandt andet har skrevet bogen Projektsamfundet og Troels Mylenberg, der er partner i kommunikationsvirksomheden Kontrabande. Dygtige mennesker uden tvivl, men i denne sammenhæng synes deres vigtigste kvalifikation at være, at de har sagt ja til at være med i Deadlines nye Ugens Værste-panel.

Hvorfor deres mening om lækagesagen i Forsvarsministeriet er interessant blev aldrig helt klart. Jeg ville egentlig hellere høre værten Mads Brüggers holdning. Hvis man nu skulle vælge en tilfældig person, der har været i fjernsynet før.

Ugens Værste kunne man også kalde en slags Mads og Monopolet for Kloge Åger.

'Propagandisterne' gav i lørdags comeback til Kresten Schulz Jørgensen blandt meningsdannerne, men også her fik man fornemmelsen af P3-panel.

Spændetrøje

De fire nye tiltag i Deadline Propagandisterne, Talknuserne, Deadline Undersøger og Ugens Værste kan også blive en spændetrøje for programmet. Talknuserne handler blandt andet om at lade økonomer dissekere de økonomiske argumenter i politik, hedder det i en pressemeddelelse om de nye tiltag.

Tirsdag i denne uge havde to økonomer hver deres graf med og forklarede om Double dip recession. Vanvittigt tørt men alligevel interessant, og det mest vellykkede af de nye programtiltag. Men hvad så, hvis der i næste uge ikke er optøjer i Grækenland og møde mellem EU's finansministre? Hvad hvis de mest interessante nøgletal er Jysks halvårsregnskab?

Når man på den måde lægger faste rammer ned over et aktualitetsprogram, risikerer man, at det kommer til at virke begrænsende for redaktionen. Vinklerne kan blive søgte og kilderne vil ofte være de samme igen og igen og igen. Så mange 'førende' økonomer er der trods alt ikke i Danmark.

Deadline har heldigvis stadig plads til de intellektuelle interviews, og de fremragende værter redder stadig en stor del af showet. Men man kan ikke undlade at tænke, at det er spild af talent, at Mads Brügger skal spørge Anne Sophia Hermansen, om det havde været bedre, hvis Lars Løkke Rasmussen havde sagt 'privat anliggende' i stedet for 'forstuvet fod'.

Deadline 22.30, DR2, hver aften

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her