Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Rå og ren

Fifty Fifty lægger sig tæt op ad et autentisk japansk køkken, styrer undenom truede tun-arter og udmærker sig ved et højt niveau af æstetik og smag
Kultur
12. februar 2010

Tokyo 1995. Jeg var forelsket. Mine følelser voksede til uanede højder. Den fløjlsbløde tekstur og de fine smagsforskelle mellem de forskellige variationer faldt jeg hovedkuls for.

Vi har sushi i Danmark, men man skal lede efter det høje niveau af teknik og den sofistikation af rene og klare smage, der potentielt kan karakterisere en enkel bid. En mundfuld af den kaliber kan tilfredsstille ikke bare smagssanserne men også følesansen. På samme tid kan én sådan lille anretning skabe ro og balance, hvis det æstetiske udtryk er vellykket.

I zonen

De fleste storbyer har ét område, der er blevet noteret som det kvarter med den største koncentration af autentiske asiatiske restauranter. Sådan et kvarter er ikke markeret i København.

Det tætteste, vi kommer på et såkaldt Chinatown, er området omkring Reverdilsgade. Det er placeret ved Istedgadeudgangen ved Københavns Hovedbanegård og det er ikke tilnærmelsesvis tæt på et chinatown. Men bevæger man sig et stykke op ad Istedgade, hvor der ligger et utal af thairestauranter og runder hjørnet ved Gasværksvej, der fører os til Vesterbrogade, kan man optegne en zone med en høj koncentration af autentiske asiatiske køkkener.

Zonen strækker sig fra Istedgade og ned omkring Halmtorvet til Gasværksvej og i begge retninger af Vesterbrogade. Der er den koreanske barbeque O Mo Nim, den vietnamesiske Le Le, den japanske Tokyo, den kinesiske restaurant Golden Bamboo, Hings Sushi ved Sorte hest samt naboen Hings Cuisine med et formidabelt kinesisk køkken.

Sushirestauranten Fifty Fifty er danskejet og ligger klods op af det Ny Teater i passagen, der forbinder Vesterbro med Frederiksberg. Lokalet er enkelt indrettet. Store sorte flader på væggene, store lysekroner, åbent køkken og moderne møblement.

Enkel

Vi åbner måltidet med tre slags tatar af frisk fisk; sandart, tun og laks. Først en grofthakket sandart med japansk basilikum. Hvidfiskens smag ændrer sig alt efter hvilken af de tre saucer, man vælger at dyppe den i. Saucen med passionsfrugt transformerer næsten fisken til et element i en dekadent dessert, hvor sødme blander sig med rene toner fra fisken og en let krydret smag fra basilikum. Wasabidressingen, med dens stærke japanske peberrod fremprovokerer en øjeblikkelig glasklar friskhed i fisken. Den fyldige tun går godt med alle tre saucer, specielt yuzusojaens lille tvist af citron klæder den. I laksetataren er der blandet små stykker af syrlige æbler, der skaber sprøde og friske kontraster til den fløjlsbløde og fede konsistens i fisken.

Anden servering er Okse Tataki; tynde skiver af ungokse serveret med en enkel dressing, sesam-drizzel, en cremet og letsaltet sauce med den distinkte smag af sesamfrø.

Autentisk

Alt i mens det ene stykke tataki efter det andet smelter på tungen og glider ned i halsen, er jeg nær ved stræbende grådig, da næste servering kommer til syne. Sashimi; skiver af rå ultrafrisk fisk. Indbegrebet af den forkærlighed det japanske folk har til det klare udtryk og de rene smage.

Den robuste, næsten kødfyldte smag af rå tun er sprinklet med crispy ingefær, der opstrammes med en sur/sød mangobalsamico, en yuzosoja og den japanske mynte, shiso.

Vi slutter af med små bidder fra grillen; sprød andebryst, oksemørbrad med foie gras og peberknust tun med en stærk miso. I selektionen af desserter lægger vi specielt mærke til den lille cheesecake, den cremede solbæris og creme bruléen på grøn te.

Fifty Fifty lægger sig tæt op ad et autentisk japansk køkken. Den har ikke filtreret den japanske tradition med en slags pan-etnisk sensibilitet, som jeg oplever det på SticksnSushi, der gør brug af et overlæs af ligegyldige og irriterende slogans i deres branding samt en overdreven brug af emballage.

Fifty Fifty styrer undenom de truede tun-arter og udmærker sig ved et højt niveau af æstetik og smag. Og hvis man sætter pris på sushi, sashimi, små bidder fra grillen og enkle retter, vil stedet minde én om, hvordan en enestående bid fra det japanske gastronomiske parnas kan få én til at føle sig værdsat.

Fifty Fifty. Vesterbrogade 42, 1620 København V, tlf. 33 22 47 57

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her