Læsetid: 1 min.

Vandringsmanden (1979)

I den dystre og desillusionerede science fiction-film ’Vandringsmanden’ formåede Andrej Tarkovskij at skabe et unikt stemningsmættet univers
I den dystre og desillusionerede science fiction-film ’Vandringsmanden’ formåede Andrej Tarkovskij at skabe et unikt stemningsmættet univers
12. februar 2010

Hvis tænksom melankoli kan kaldes en russisk tradition, er Andrej Tarkovskij (1932-1986) afgjort en del af den. I den dystre og desillusionerede science fiction-film Vandringsmanden formåede han via enkle virkemidler at skabe et unikt stemningsmættet univers. Plottet omhandler tre mænd - en forfatter, en professor og titelfiguren, en guide - der bevæger sig ind i et mystisk område kendt som 'zonen', hvor man kan blive konfronteret med sine dybeste ønsker. Selvom der er karismatiske skuespillere i alle bærende roller er det i mindst ligeså høj grad scenografien, der fortæller historien. Tarkovskij får vildtvoksende vegetation og forfaldne industriområder til at fremstå ikke blot betagende, men også besjælet. Af hvad står hen i det uvisse, men det er svært ikke at se zonen som en grum forudsigelse af Tjernobyl-katastrofen syv år senere. I 2005 sendte vor egen Christoffer Boe en hilsen til Vandringsmanden med science fiction-filmen Allegro, hvori der også findes en zone.

Vandringsmanden. Instruktion: Andrej Tarkovskij. Manuskript: Arkadi og Boris Strugatsky. Kan fås som dansk Region-2 dvd fra Another World Entertainment.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu