Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Al begyndelse er sjov

Det kalder på den største poesi at skulle omtale Katharina Grosses værk på Arken og enhver anmeldelse må derfor nødvendigvis falde til jorden med et brag
Det kalder på den største poesi at skulle omtale Katharina Grosses værk på Arken og enhver anmeldelse må derfor nødvendigvis falde til jorden med et brag
Kultur
4. marts 2010

Bedømmelse: 4/6

Det kalder på den største poesi at skulle omtale Katharina Grosses værk på Arken og enhver anmeldelse må derfor nødvendigvis falde til jorden med et brag.

Værket, der folder sig ud på væggene og på et 200 kubikmeter bjerg af jord i den lange akse, der skulle forestille et kunstrum, har ikke noget politisk indhold, end ikke i den Eliassonske model, hvor kunsten forlader autonomien og indgår i et nyttigt fællesskab med rummet.

Grosse er mere i familie med Richard Tuttle, der om sit værk på Louisiana, halvbuen der hænger mellem Giacomettierne og kantinen, har fortalt, at det forestiller den bue, man laver med hånden, når man fører den op og væk. Grosses spraybemalede jord, skulpturer, gulve og vægge handler om det øjeblik, hvor få lag af farver har sat noget i gang. Det er uden betydning, hvad der er sat i gang og hvor, det handler om at fange et øjeblik, hvor noget opstår. Vi er helt tilbage ved det blanke ark, som vi anbringer en tusch eller en farveblyant på og ser, hvordan noget begynder.

Men hvor vi andre krøller det sammen eller gemmer det, blæser Grosse det op i en helt enorm skala og tager det alvorligt som kunst. Hvilket mod det ikke kræver at udstille det fænomen, det er blot at lege med farver.

For at øge effekten har hun brugt lift med joystick og spraymaling, så hun kan give os sammenhængende streger længere, end det ellers har været muligt for en menneskelig arm. Maleriet bliver større, og vi bliver mindre og har endnu lettere ved at identificere os med den vidunderlige følelse, Grosse har, når hun begynder på et værk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her