Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Alt andet end en krimi

Kærlighedsroman. Velfortalt spænding om kærlighed fra en af Nordens store krimiforfattere, Håkan Nesser
Manhattan. Håkan Nessers nye roman handler om ægteparret Erik og Winnie, hvis datter bliver kidnappet under et ophold i Europa. Tilbage på Manhattan skal de forsøge at leve videre med sig selv og hinanden.

Manhattan. Håkan Nessers nye roman handler om ægteparret Erik og Winnie, hvis datter bliver kidnappet under et ophold i Europa. Tilbage på Manhattan skal de forsøge at leve videre med sig selv og hinanden.

Kultur
26. marts 2010

Ormene på Carmine Street er ikke kriminalroman, selv om den ligner. Forfatteren er en af Sveriges mest berømte af slagsen, Håkan Nesser. Og det danske forlag er rigets klart bedste krimiudgiver, Modtryk. Der er mennesker, der dør i bogen, undervejs blotlægges en kæde af forbrydelser, og det myldrer med betjente og en pensioneret privatdetektiv. Alligevel er det stadig ingen kriminalroman.

Ormene på Carmine Street udspilles primært i New York med tilbageblik til handlinger i Europa. Et yngre par, Erik, der er en mellemsuccesfuld forfatter, og Winnie, der er en lidt mindre succesfuld billedkunstner, flytter til byen for at samle stumperne af et liv op. Tilbage i Europa har de oplevet alle forældres værste mareridt: deres fireårige datter er blevet kidnappet af en mand, mens Erik så det ske gennem vinduet. Barnet er sporløst forsvundet. Alle eftersøgninger har været forgæves, og selv om man skulle tro, at parret ville have været stedfaste i en evig søgen efter det tabte, vælger de at flytte tværs over Atlanterhavet og begynde forfra i smeltediglen New York. Her arbejder Winnie i taglejligheden, mens Erik opsøger bydelens bibliotek for at genoptage skrivekarrieren. Forholdet er belastet og problematisk, for datteren Sarah spøger igen og igen.

Iagttager til jæger

Nesser fortæller sin historie gennem Erik, der formentlig har lånt dele af sine oplevelser og identitet fra Nessers eget to år lange ophold i byen. Erik må konstatere, at Winnie bliver stadigt mere psykisk ustabil, og hun begynder at opføre sig sært. Henkastede bemærkninger om, at hun tror, Sarah er i live, og små forsvindingsnumre, som hun bagefter benægter, øger spekulationerne hos Erik, der til sidst beder sin kammerat, Mr. Edwards, fra bydelens lille bibliotek, undersøge sagen. Edwards er pensioneret privatdetektiv og går i gang.

I et sært sneglende, men alligevel interessant tempo, afdækker makkerparret Erik og Mr. Edwards efterhånden besynderlige spor. Winnie har opsøgt en parapsykologisk klinik og fået budskaber om, at Sarah er i live, og en dag finder Erik en seddel fra Winnie om, at hun er taget bort en tid for at lede efter datteren. Gennem en række begivenheder - et relativt tilfældigt familiebesøg, spor fra parapsykologens afsløringer og uregelmæssigheder i Winnies historie om sit tidligere liv - bringes Erik efterhånden ind i søgen efter sandheden om Sarahs forsvinden. Den lidt passive forfattermand går fra iagttagerens til jægerens rolle i jagten på sandhed og forløsning.

Ormene på Carmine Street er som de fleste af Nessers værker velfortalt og vidunderligt velskrevet - hermed også ros til oversætter Jan Mølgaard - og har langt højere litterær kvalitet end så meget andet krimi, der udgives. Nesser har givetvis selv været i tvivl om, hvad det egentlig var for en roman, han skrev på, men en krimi er det altså stadig ikke. Spændende bliver den efterhånden, men meget nærmere forlagets stempel »kærlighedsroman med forviklinger« kommer man nok ikke. Kategoriseringen er sådan set også lige meget: Nesser er stadig en af Nordens stærkeste spændingsforfattere, også når det gælder kærlighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her