Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Genanmeldt: Imponerende intellektuel bedrift

Per Stig Møller analyserer præcist den venstreorienterede kulturs undergang i 1981, og han registrerer tendenser til det, vi siden skulle se som nyliberalismen, i en fremragende kulturkritisk debatbog fra 1981
Kultur
26. marts 2010

Information har taget temperaturen på kulturminister Per Stig Møllers eget forfatterskab. Vi anmelder 4 af hans vigtigste bøger, Midt i redeligheden, Orwells håb og frygt, Munk samt Den naturlige orden. Læs mere om Per Stig Møllers forfatterskab her: Den intellektuelle kulturminister

Bedømmelse: 6/6

Han forsvarer den sunde fornuft mod sandheden. Han skriver både imod det gamle venstre og det nye højre. Den position, som Per Stig Møller udvikler i debatbogen Midt i redeligheden i 1981, er hverken højreorienteret eller venstreorienteret. Sådan set gentager han Villy Sørensens allerede dengang 20 år gamle hverken-eller: Han abonnerer hverken på de venstreorienterede utopier om det lykkelige samfund eller de borgerlige drømme om friheden på markedet.

Per Stig Møller registrerer præcist i starten af 80'erne, at den intellektuelle venstrefløjs storhedstid er ved at være forbi, og forbløffende klart ser han, hvad der vil komme: »Det gamle Venstres sandheder vil blive afløst af det nye Højres, for begge er lige overbeviste om at sidde inde med selve sandheden. Det gamle Venstre og det ny Højre forholder sig til hinanden som to sider af samme sag. Begge mener at kende sandheden om mennesket og samfundet. Begge vil kun lade de af deres lære bevidstgjorte administrere og lede samfundet.«

Inden de tynde læderslips kom på mode, børshandleren blev den skræmmende helt i ungdomsfilm, yuppien afløste hippien som tidens rebel, og sort blev tidens farve, udlagde Møller overgangen fra de venstreorienterede sandheders dominans til nyliberalismens politik og kultur. Problemet med de politiske sandheder om samfundet er ifølge Møller ikke det, de siger, men det de er: Sandheden om noget, man ikke kan vide med sikkerhed og som pr. definition er uforudsigeligt. Mennesket er fejlbarligt og følelsesladet, men mennesket er også fornuftigt og i stand til at lære. Demokrati er ikke det perfekte samfund, men det sted, hvor ekstremerne ifølge Møller bekæmpes, mens borgerne søger fælles løsninger.

Ulykke

Politik handler for Møller ikke om at skabe lykke, politik er det muliges kunst: »Hvad vort lykkejagende århundrede burde have lært os, er, at vi nok skal være tilbageholdende med at organisere andres lykke, for vi organiserer den så itu. I stedet må vi begrænse os til at begrænse ulykke, det er en social affære. Det kan vi gøre noget ved.«

Der er grænser for politik, og kender man ifølge Møller de grænser, kan man begynde at løse problemer. Hvis man tror, at alt er politik, ser man samfundet som et stort logisk problem, der kræver en total løsning. Og så ender man i bedste fald med en fiasko og i værste fald med en katastrofe. Midt i redeligheden er en imponerende intellektuel bedrift, der kombinerer kulturkritiske iagttagelser med læsninger af skønlitteratur og idehistoriske overvejelser. Per Stig Møller forsøger at få overblik over samfundet, men han placerer sig aldrig over virkeligheden. Han lytter til sine modstandere og giver kritiske gensvar til sine medspillere. Som intellektuel bliver Møller i Midt i redeligheden det, han aldrig blev som politiker: manden i midten.

ruly@informaiton.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her