Læsetid: 3 min.

Genanmeldt: Et væsentligt bidrag til den politiske filosofis historie

Helte- og skurkeroller er klart fordelt i Per Stig Møllers væsentlige bog 'Den naturlige orden'
26. marts 2010

Information har taget temperaturen på kulturminister Per Stig Møllers eget forfatterskab. Vi anmelder 4 af hans vigtigste bøger, Midt i redeligheden, Orwells håb og frygt, Munk samt Den naturlige orden. Læs mere om Per Stig Møllers forfatterskab her: Den intellektuelle kulturminister

Bedømmelse: 4/6

I sidste weekend forklarede kulturminister Per Stig Møller Informations læsere, at han er konservativ, fordi han tror på den evolutionære udvikling og vil forandre for at bevare og skabe nyt og bedre.

»Mit livssyn flugtede allerede tidligt med konservatismens ideal, der tilsiger, at vi skal tage vare på vores samfund, der er præget af tradition, og samtidig tilpasse det til de skiftende historiske omstændigheder,« sagde han. Det grundkonservative syn er gået som en rød tråd gennem livet og politikken for Per Stig Møller. Og det går gennem Den naturlige orden. Tolv år der flyttede verden, som Per Stig Møller udgav i 1996, sikkert i lyset af Murens fald i 1989.

Undertitlen henviser til det »gennembrud i den politisk-filosofiske tankeverden«, der fandt sted i de 12 år mellem 1748-1759. Der var her, at tænkere som Montesquieu, La Mettrie, Buffon, Rousseau, Helvétieu og briterne Burke, Smith og Hume oven på det naturvidenskabelige gennembrud ønskede at formulere en ny politik og en ny samfundsmoral, der forholdt sig til de nye historiske forudsætninger.

Rammen sættes i et indledende historisk kapitel, inden Per Stig Møller vier et selvstændigt kapitel til hver af de udvalgte tænkere. Uden troen på en intervenerende Gud var det med Per Stig Møllers ord nu lagt i hænderne og tankerne på mennesket at skabe det bedst mulige samfund. Og selv om det først var efter Den Franske Revolution i 1789, at de moderne ideologier for alvor brød igennem, viser Per Stig Møller, hvordan både socialisme, kommunisme, liberalisme og hans egen konservatisme udspringer af 1700-tallets oplysningstænkning.

Balanceret moralfilosofi

Fælles for en række af datidens intellektuelle er en indignation over den stigende sociale ulighed, og det er netop et af de væsentligste samfundsmoralske problemer, man søger at finde løsninger på. Men svarene er yderst forskellige, og i Per Stig Møllers optik er helte- og skurkerollerne hurtigt fordelt. For mens der går en lige linje fra eksempelvis Rousseaus skrivepult til Stalins og Pol Pots totalitaristiske forbrydelser, så er der anderledes balance i tænkningen hos Møllers helte Hume, Smith og Burke. Den grundliggende udfordring er at løse den indbyggede modsætning mellem lighed og frihed.

I spændet mellem Rousseaus totalitære kollektivisme og det uregulerede markeds hærgen findes Per Stig Møller Smith og især Burkes moralske og balancerede konservative politiske moralfilosofi. Og Per Stig Møller gør ligefrem sine egne ord til Burkes (eller også er det omvendt) ved at fremhæve, at det var hans politik at forandre for at bevare, og at han stod for en socialt bevidst konservatisme, hvor slægters og generationers ansvar for hinanden og det fælles var givet.

I et afsluttende kapitel ajourføres oplysningsfilosofferne, og Per Stig Møller viser, hvordan de er udartet i det 20. århundredes totalitære blodspor og liberalistiske amokløb. Heller ikke det socialdemokratiske behandlersamfunds reduktion af individet til uansvarlig klient går fri. Hvis der er et håb, må det stadig baseres på Burke og Smiths moralske tanker. Og spørger man politikeren Per Stig Møller, vil han uden tvivl mene, at Det Konservative Folkeparti er den naturlige kandidat til at føre denne tradition ansvarligt videre. Men spørger man den intellektuelle Per Stig Møller vil svaret nok blafre anderledes pessimistisk i vinden, fordi alle oplysningstidens traditioner netop er brudt sammen.

Denne splittelse ændrer dog ikke ved, at Den naturlige orden stadig er et væsentligt bidrag til den politiske filosofis historie. Også efter 14 år, der igen har flyttet verden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu