Læsetid: 2 min.

Harpiksteater med skakhumor

Ugens bragende dramatikerdebut på Teater V bød på erotisk besættelse, hvor efterårsstormen hvirvlede en pigekrop ind sammen med de visne blade
Karin B. Heinemeier kaster sig under rådyret, mens Torben Zeller forlader hotelfoyeren i Mikkel Wallentins vildskabs-debut: Grünfeld forsvar.

Karin B. Heinemeier kaster sig under rådyret, mens Torben Zeller forlader hotelfoyeren i Mikkel Wallentins vildskabs-debut: Grünfeld forsvar.

Jasper Carlberg

5. marts 2010

Fyrretræ udsender sin egen sanselighed hos Teater V i Valby. For scenografen Nadia Nabil Nielsen har optømret en bizar hotelscenografi af lutter fyrretræsplader i fem meters højde. Dørene, gulvene, bardisken: Alt er i fyrretræ. Og på væggene hænger udstoppede dyr og blinker med. Grünfeld forsvar er noget så skønt som et overraskende, nyt stykke dramatik. Oven i købet debutdramatik, skrevet af hjerneforskeren og dramaturgen Mikkel Wallentin til Teater V's dramatikkonkurrence Dramatisk Debut 2010 - og udviklet på lyntid af instruktøren Emil Hansen.

Grünfeld forsvar er en skæg tekst. Opkaldt efter et umuligt skaktræk, og lige så uforudsigeligt. Her kan man ikke misse en eneste replik mellem stykkets vanvittige tre personer: En ung, nervøs mand, en ældre, vred mand - og en smækker, ung kvinde.

Stykket er bygget op om en skør rollerokade: Alle tre personer når at spille hotelvært og gæst og usynlig. Men derudover er der fri hallucination for både luderen, drukkenbolten og mors pæne dreng i denne fritsvævende sansefortælling om mennesker på flugt fra verden og fra sig selv ind i hotellets intetland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

@Anne Middelboe Christensen

Det skal være dig tilgivet, at du ikke kender skakspillets regler. Men jeg er nødt til at korrigere, når du skriver:
"Grünfeld forsvar er en skæg tekst. Opkaldt efter et umuligt skaktræk, og lige så uforudsigeligt".

I skak kan brikkerne i begyndelsen/åbningen af spillet opstilles på mange måder, der hver især har fordele og ulemper. Disse mange forskellige åbningsopstillinger har forskellige navne, herunder bl.a. også "Grunfelds forsvar".

Så "Grunfelds forsvar" i skak er ikke et "umuligt træk", men derimod en meget normal og ofte brugt åbning i skakspillet.

Tak iøvrigt for en en inspirerende anmeldelse af dette åbenbart groteske stykke, der - med et andet skakudtryk - "er bygget op om en skør rollerokade".