Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kludedukkernes kamp

Det er ikke historien, men det, instruktør Shane Acker bruger den til, som gør ’9’ til så speciel, fascinerende og endda smuk en oplevelse
Det er ikke historien, men det, instruktør Shane Acker bruger den til, som gør ’9’ til så speciel, fascinerende og endda smuk en oplevelse
Kultur
4. marts 2010

Det er synd og skam, at vi i Danmark ikke får lov til at opleve Shane Ackers animerede spillefilmdebut, 9, i biografen. Visuelt er det en virkeligt stærk og original film, som fortjener at blive set i stort format. Heldigvis udkommer filmen både på dvd og Blu-ray, hvorfor der er mulighed for at se den i HD i hjemmebiografen.

9 er ret beset en science fiction-film, idet den foregår i en ikke nærmere defineret fremtid, som dog ligner vores fortid, og hvor menneskelig dårskab og krig mellem mennesker og maskiner har udraderet alt organisk liv på jorden. Det vil sige næsten alt liv.

Tilbage er en håndfuld sære, små kludedukke-lignende skabninger, der er en nu afdød opfinder og videnskabsmands sidste værk og en særpræget blanding af stof og besjælet mekanik.

Disse små væsener, der er nummereret fra 1 til 9, med 9 som den sidst ankomne, kæmper en desperat kamp for at overleve i en uvenlig, ødelagt verden, der styres af intelligente maskiner, som nådesløst og effektivt udrydder enhver modstand.

Nu er 9, der jo er den yngste og derfor vel ikke ved bedre, ingen tøsedreng. Og selv om ikke alle hans ’brødre og søstre’ er lige begejstrede for ideen, begiver det lille kollektiv sig ud i den store, farlige verden for at tage kampen op mod maskinerne og redde en af deres egne, som er blevet fanget.

Det viser sig da også, at det er 9, der er nøglen til deres overlevelse og civilisationens genrejsning.

Steampunk og poesi

Det er ikke historien, men det, Shane Acker bruger den til, som gør 9 til så speciel, fascinerende og endda smuk en oplevelse. Først og fremmest har han sit helt eget visuelle udtryk, der ikke minder om megen anden computeranimation, jeg har set, og som blander steampunk med en knivspids Tim Burton – der har produceret filmen – og klassiske, østeuropæiske stop motion-film.

Samtidig er 9 en såre moralsk, ofte spændende og indimellem poetisk fortælling om, hvor galt det kan gå, hvis teknikken og fremskridtet får lov til at tage magten fra os mennesker. Og hvilke ofre det kræver at tage magten tilbage. Stemmerne leveres af blandt andre Christopher Plummer, John C. Reilly, Martin Landau, Elijah Wood og Jennifer Connelly, der alle gør deres til, at man lever sig med i kludedukkernes liv og skæbne.

Med på Blu-ray-udgaven af filmen er en masse ekstramateriale, der går i detaljer med, hvordan 9 er blevet til, og sørme om ikke man også får den kortfilm fra 2006, der ligger til grund for 9 – og som oven i købet blev nomineret til en Oscar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her