Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ludvig og Linda P på stilladset

Holberg klukker med, når Linda P taler om sit elendige sexliv. Og publikum griner, når stand-up'ens malerdronning spidder talentkonkurrencerne på tv. Men Jeppe smutter i pausen
Linda P's brutalitet klæder Holbergs historie om det almindelige menneske, der pludselig får magten. Men kun i første akt.

Linda P's brutalitet klæder Holbergs historie om det almindelige menneske, der pludselig får magten. Men kun i første akt.

Miklos Szabo

Kultur
2. marts 2010

De første 10 minutter med Linda P er guld. Hun står godt nok ikke på bjerget hos Holberg, men på stilladset hos Jonatan Spang på Nørrebro Teater. Og hendes lille, tætte krop er pakket ind i malertøj, akkurat som Linda P var det, førend hun blev verdensberømt i Sydhavnen og frastødte landsdele. Men hun er helt forrygende i sin morgensure tømmermændssnak.

'Du knepper dine ansatte,' siger hun med største foragt til kæresten, der også er hendes chef i det skrantende malerfirma. Hun er godt nok den eneste ansatte, men så er det ligesom sat på plads. Og Linda P siger tingene, som de er.

Selv skal hun forestille en kvindelig Jeppe - og indædte Benjamin Boe Rasmussen spiller hendes sure mandeudgave af Nille. Han truer ikke med at slå hende med krabasken, men en fyreseddel kan det godt blive til. Men hun håner bare hans slunkne potens og er ligeglad. Her klukker Holberg med over malerrullen.

Inde bag stilladset og Kim Witzels herlige high-tech-satire over DR Byen står Ulf Pilgaard med ulastelig chefkynisme. Han stirrer ud på kvindemonstret på malerstigen fuld af foragt. Men jo da, ellers åbner han gerne bukserne til en karrierefremmende 'guffer'...

Og sådan bliver Holbergs komedie til stand-up om mediernes legen gæk med helt almindelige mennesker, som pludselig kommer til at tro på, at de faktisk har talent og x-faktor. Linda P er malerpigen, der bliver tv-vært, fordi hun har unikt meget skærmtække... Hallo, Jon fra Popstars!

Ingen Dumme-Jeppe

Satiren er godt set. Og første scene på stilladset har et hæsblæsende tempo, som Holberg ville være vild med. Ikke noget med en underdanig Dumme-Jeppe. Nej, her er Linda P en Jeppe, der netop gennemskuer både sine egne jordnære venner og de opgejlede tomsnakkere i medierne. Hun snakker lige så bramfrit med Christina Sederqvists opportunistiske værtshusværtinde - stykkets kvindelige Jacob Skomager - som hun effektivt får lukket luften ud af Stine Prætorius' forfjamskede 'jeg-har-kun-kneppet-mig-frem-uden-for-skærmen'-programvært.

Underholdningsværdien fiser dog ud efter pausen. Holberg bliver også væk i Jonatan Spang og Jacob Tingleffs påfundstekst. Ridefogeden og Baronen pisser over kors i replikkerne. Jeppe smutter i pausen. Og så går der lesbisk mystik i andenaktens sengefantasier. Der er langt til Alexa Thers begavede voldtægtstolkning med Ole Thestrup forrige år på Det Danske Teater.

Ingen magtmorale

Man skulle tro, at stand-up og revy ville klæde hinanden. Men det gør de faktisk ikke. Som stand-up'er skal Linda P hele tiden trække replikkerne ud af sig selv som Linda P herself. Ulf Pilgaard, derimod, skal som revyskuespiller hele tiden gå ind i en rolle over en kendt person og indirekte skabe en tidskommentar. Grovheden skal mødes med elegancen, men dén dans fandt aldrig helt rytmen på scenen.

På Nørrebro Teater bliver den afsluttende morale ikke magtmenneskenes, sådan som hos Holberg. Den bliver Linda P's. Og hun er ingen stakkel. Hun er en speedsnakker med frygtløs verbaltyngde. Hun virker berettiget angstfremkaldende for mennesker, der tror, at de har styr på deres mediefremtræden, for Linda P har overrumplingens brutalitet i sig. Og hun ser sig ikke tilbage.

Hvorfor Linda P drikker? 'Jeg drikker sgu' da af lyst, ikke af tørst!' erklærer Linda P over sin bacardi-coke. Se, det var dén Jeppe-tolkning.

Skål!

Linda P på bjerget. Tekst: Jacob Tingleff og Jonatan Spang, frit efter Ludvig Holbergs 'Jeppe på Bjerget' (1722). Instruktion: Jonatan Spang. Scenografi: Kim Witzel. Kostumer: Camilla Bjørnvad. Nørrebro Teater til 24. april. Fra 15 år. www.nbt.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her