Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mand på dybt vand

Ewan McGregor er fortrinlig som forfatter under pres i Roman Polanskis vellykkede spændingsfilm 'The Ghost Writer'
Ewan McGregor er fortrinlig som forfatter under pres i Roman Polanskis vellykkede spændingsfilm 'The Ghost Writer'
Kultur
25. marts 2010

Lad det være sagt med det samme: Roman Polanski er i noget nær topform i sin nye film, The Ghost Writer, der på dansk har fået den lidet mundrette titel, Roman Polanskis Skyggen.

Nej, det er ikke en klassiker på linje med den polskfødte instruktørs Chinatown eller Rosemarys Baby. Men The Ghost Writer er en begavet, velspillet, spændende og ofte endda meget morsom genrefilm, der tilmed - i hvert fald på overfladen - forholder sig til en virkelighed, hvor tidligere statschefer i vesteuropæiske lande mere eller mindre direkte anklages for at have gjort grimme ting i forbindelse med krigen i Irak.

Skarpe replikker

Ewan McGregor spiller hovedrollen som en professionel ghost writer - altså en forfatter, der hjælper berømtheder med at skrive biografier uden at blive krediteret for det - som hyres til at gennemskrive den tidligere, britiske premierminister Adam Langs (Pierce Brosnan) memoirer.

En velbetalt, men kedelig opgave, synes forfatteren, der må rejse til en afsidesliggende, forblæst ø i USA, hvor Lang og hans lille stab har isoleret sig. Men det viser sig, at forfatterens forgænger døde i en mystisk drukneulykke, og at noget ikke er, som det burde være. Bedre bliver det ikke af, at en af Langs ministre, som han dengang fyrede, står frem og beskylder den tidligere statsleder for krigsforbrydelser, hvorfor øen bliver belejret af ivrige journalister og vrede demonstranter.

Gammeldags film

The Ghost Writer er baseret på en bog af Robert Harris, der også har hjulpet Roman Polanski med at skrive det vittige manuskript, der er fuld af gode replikker - de fleste af dem lagt i munden på Ewan McGregors rapkæftede forfatter - og har et godt tag om thrillergenrens konventioner. Det er en genre, instruktøren har boltret sig i flere gange før, og den nye film minder i stil og tone om hans egen Frantic (1988), der ligeledes handler om en helt almindelig mand (spillet af Harrison Ford), der kommer ud på meget dybt vand og må lære at klare sig selv.

Således er The Ghost Writer en ganske gammeldags film, hvilket er ment som en ubetinget ros.

Der er ikke meget af den flashy udvendighed, som præger mange af tidens action- og spændingsfilm; i stedet får man serveret et intellektuelt inciterende karakterdrama, hvor plot og politik ikke er lige så vigtigt, som hvordan hovedpersonerne reagerer på det pres, de udsættes for.

Pierce Brosnan er helt igennem overbevisende i rollen som den engang så folkekære politiker og distanceblænder, hvis smukke kone, Ruth (Olivia Williams), for længst har gennemskuet, at han har en affære med sin assistent, Amelia (Kim Cattrall, kendt fra Sex and the City).

Det er dog Ewan McGregors forfatter, der fylder mest og er filmens store aktiv. Han nærer ikke mange illusioner om sit eget arbejde, er lidt for glad for de våde varer og har et selvironisk blik på sit liv. Men han er skarp, og mon ikke han af og til tænker på den 'seriøse' forfatter, han kunne være blevet til!?

Roman Polanskis Skyggen. Instruktion: Roman Polanski. Manuskript: Roman Polanski og Robert Harris. Fransk-tysk (CinemaxX, Dagmar, Empire, Falkoner og Palads i København og en lang række biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arthur Schopenhauer

Jeg glæder mig helt vildt til at se den. Tak for en fremragende anmeldelse. Polanski er en af de absolut bedste, i hvert fald i min verden.

Christian Monggaard

Tak for de pæne ord. Og du kan godt glæde dig. Det er en fornøjelse at se Polanski så veloplagt.

Det vidunderlige ved Polanskis nyeste film er at dens bipersoner trækker linier helt tilbage til "Cul de sac" ud i det absurde og Kafkaske, og at hans egne juridiske US problemer indrages sort-humoristisk og minder en om "Le Locataire" kort sagt Polanski er efter en uinspireret periode tilbage i virkelig god og sort form. Vi venter spændt på hans næste udspil. der er så få tilbage af mestrene som laver film for voksne mennesker og ikke kun for teenagerne(Som efterhånden i det danske landskab bøvler rundt på den forkerte side af de 30)
Og tak til Mongaard der gør filmstoffet til noget særligt på Information!

Det er en fremragende film.

Men hvis man (som Polanski selv, tror jeg) er interesseret i det faktiske indhold, handler filmen ikke om Irak men om Afghanistan og det at sende fanger til en afhøring, der omfatter tortur.

Nøjagtig som Gulbrandsen har skildret det i filmen den hemmelige krig, se bl.a. her http://da.wikipedia.org/wiki/Christoffer_Guldbrandsen

Jeg er ikke i tvivl om, at Christian Mongaard er vild med film, men det er ikke første gang, at selve substansen i filmen smutter for ham.

Det er faktisk ikke 'Ringenes Herre' IV - det er virkelighed!

Christian Monggaard

Ja, Eva Bertram, det er virkelighed, og det gør kun filmen mere spændende, at den har sit udgangspunkt i virkelige begivenheder.

Men det ændrer efter min mening ikke ved, at Polanski synes mest interesseret i mennesker under pres, og hvad det pres gør ved dem. Jeg ser The Ghost Writer som en karakterstudie forklædt som en spændingsfilm.

Tak for de pæne ord, Elo Sjøgren. Og jeg er helt enig i, at der i The Ghost Writer kan trækkes linier tilbage til Polanskis tidligere film. Der er både absurd komiske og sorte momenter i den nye film. Det er en fornøjelse.