Når det laves godt, smager det af mere
Man kan ikke komme uden om at man made bidrager med særpræg, der er mere varieret og ofte mere interessant end metervarer. Man kan købe næsten al slags mad, hvis man blot vil betale. Men kun næsten, for en stribe hjemmebag forhandles hverken i det mest udsøgte konditori eller den bedste deli. Ofte får man skuffende masseproducerede kager, der ikke er lavet af den ægte vare. De industrifremstillede kager er lidt som stangtøj. Det er en metervare, som mange har vænnet sig til, fordi det er så længe siden, at man har oplevet et hjemmelavet produkt med mere personligt præg. En hjemmestrikket sweater er altså noget andet og ofte mere personligt end en maskinstrikket. Men begge slags kan være lavet af materialer af god eller dårlig kvalitet, og råvarerne og udførelsen af håndværket er afgørende for resultatet.
Når hjemmebag laves af godt smør, fine nødder, syrlige og bitre frugter osv., smager det bare af mere, og mestrer man det enkle håndværk, kan man lave en masse variationer og sætte sit fingeraftryk på bagværket ved at krydre, forme det osv. Man kan bage det så godt at det ikke blot er gennembagt men lige netop så brunet, at det får den rigtige krydrede smag. Ved at ofre lidt tid og kærlighed kan man skabe smagsoplevelser der ikke er ligegyldige.
Tebrød med tørrede frugter - 1 brød eller ca. 12 skiver
Dette brød smager fantastisk godt friskbagt og lunt til te eller kaffe. Det er også godt tilbehør til blåskimmelost. Efter et par dage bliver det tørt og er godt at riste og spise med smør på. Man kan evt. fryse det i poser - læg det i posen mens det endnu er lunt.
175 g blødt smør
1 stang vanilje
75 g + 75 g rørsukker
4 store æg (delt i blommer og hvider)
citronskal
2 spsk. citronsaft
175 g hvedemel
0,5 tsk. salt
0,5 tsk. bagepulver
150 g tørrede frugter f.eks. dadler, abrikoser, rosiner og tranebær
100 g hele hasselnøddekerner med hinde
Pisk blødt smør skummende med halvdelen af sukkeret og kornene af vaniljen. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen, og rør dem i smørret. Tilsæt citronskal og -saft.
Bland melet med salt og bagepulver. Drys det igennem en si ned i smørret og bland med en dejskraber. Pisk æggehviderne stive med resten af sukkeret. Vend i dejen sammen med groft hakkede tørrede frugter og hasselnødder.
Læg et stykke bagepapir i en 1,5 liter brødform, og hæld dejen i formen. Bag brødet ca. 45 min. i 160 grader varm ovn. Stik et træspyd eller en lille kniv i midten af brødet. Hvis der er rå dej på, skal brødet bage videre.
Kringle - en stang
250 g smør
0,5 liter sødmælk
1 pakke gær
0,5 tsk groft salt
2 spsk. rørsukker
800 g hvedemel
Fyld:
125 g smør
100 mørk rørsukker
1,5-2 rosa grapefrugter (200 g ren frugt)
1 spsk kartoffelmel
200 g svesker
100 g mandler med hinde
1 æg til pensling
Drys: Grovkornet sukker eller perlesukker
Smelt smør og bland med mælk. Smuldr gæren og rør den ud i blandingen. Tilsæt salt og sukker. Bland gradvist hvedemel i, til dejen kan æltes. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 30 min.
Slå dejen ned, ælt den sammen og rul den ud i ca. 1,5 cm tykkelse. Læg dejen på et stykke bagepapir på bageplade.
Skær koldt smør i tynde skiver og fordel på midten af dejen. Skræl grapefrugterne, fjern de hvide hinder og skær frugten i små stykker, lad dem dryppe af i en si og vend sammen med kartoffelmel. Bland med groft hakkede svesker og groft hakkede mandler. Fordel blandingen på smørret. Saml dejenderne ind over fyldet, så det ikke løber ud. Klap siderne ind over hinanden, så der bare er en lille sprække i midten, så der kan komme damp ud. Lad kringlen efterhæve ca. 20 min.
Pensl kringlen med sammenpisket æg og drys med grovkornet sukker eller perlesukker. Bag kringlen ca. 40 min. i 200 grader varm ovn, til den er gennembagt. Afkøl på bagerist og spis den lun og gerne friskbagt.
Værs'go' og spis
Seneste artikler
Værs’go og spis: Mere end blot en ostemad
14. marts 2015De fleste oste smager godt bare med brød, men her skal det handle om ost i maden og ost som krydderiVærs'go' og spis: Det fås ikke bedre end på denne tid af året
3. august 2013Når råvarerne er i hus er den ged barberet og madlavningen ikke det store arbejde