Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rankin kan også uden Rebus

Skotlands populære forfatter morer sig med et kunsttyveri i Edinburgh
Kultur
12. marts 2010

Hvad gør man, når man nærmer sig de 40 år og ikke længere gider fortsætte i samme succesfulde spor som hidtil?

Da Edinburgh-forfatteren Ian Rankin (født 1960) som 37-årig besluttede sig for at afslutte sin serie om Inspector Rebus med Exit Music (2007), måtte han finde på noget nyt at skrive om; da den 37-årige Mike MacKenzie besluttede sig for at sælge sin softwarevirksomhed, måtte han finde på noget nyt at lave.

Mike MacKenzie er hovedpersonen i Ian Rankins første roman efter Rebus- serien, Mellem venner, og rigmanden keder sig bravt, indtil han sammen med nogle venner finder på at stjæle en række værdifulde malerier fra the National Gallery of Scotland.

Rankin synes derimod ikke at have kedet sig. At dømme efter romanens lette tone lader det til, at forfatteren har haft det sjovt med at skabe en mand, der tvivler mere på sin uvisse fremtid, end Rankin måske selv har gjort, og som oven i købet på tragisk vis lader sig fange i et godt gammeldags heist-plot, som det kaldes på amerikansk.

Enkelte figurer i Mellem venner, ikke mindst en dansk rocker, er vel karikerede, men det hører sig jo til i en genre, der balancerer mellem det muntre og det hårdkogte. Vigtigere end denne lille skønhedsplet er det, at plottets bærende præmis, nemlig spørgsmålet om, hvem der snyder hvem, efterhånden som flere og flere bliver involveret i planlægningen af kuppet, fænger fra start til slut - også selv om Edinburgh tilsyneladende ikke er større end, at alle konstant støder på hinanden på barer og gadehjørner, således at handlingen kan få lov hænge sammen. Efter endt læsning er det svært ikke at spekulere på, om Ian Rankin lægger op til en større historisk roman om det Edinburgh, der er pulsen i alle hans bøger - som Dennis Lehane eksempelvis har gjort det med Boston, da han droppede sine krimier og skrev Any Given Day (2008) - men foreløbig er konklusionen i hvert fald: Rankin kan også uden Rebus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her