Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Både godt og skidt

Visuelt er det en fryd at smide ’Ringenes Herre’-trilogien i Blu-ray-afspilleren, men det er også en såre overflødig udgivelse uden noget nyt at byde på
Visuelt er det en fryd at smide ’Ringenes Herre’-trilogien i Blu-ray-afspilleren, men det er også en såre overflødig udgivelse uden noget nyt at byde på
Kultur
22. april 2010

Der er grund til at fejre, at Peter Jacksons monumentale Ringenes Herre-trilogi endelig er udkommet på Blu-ray. De mange bjergtagende billeder af smukke landskaber og de fleste af de banebrydende effekter - nogle få af dem holder ikke længere - tager sig strålende ud i high definition. Og som filmisk bedrift er denne episke fortælling om det gode mod det onde - efter bøger af J.R.R. Tolkien - stadig en milepæl i filmhistorien, på trods af sine narrative ujævnheder.

Den første film sætter en fantastisk scene for det store eventyr med hobbitter, elverfolk og troldmænd. Den anden film er et langtrukkent mellemspil. Og den tredje kan ikke rigtig finde ud af at runde af.

Penge op af lommen

Men der er også grund til at rynke lidt på panden over Blu-ray-boksen med Ringenes Herre-trilogien. For det første er der tale om biografversionerne af filmene, der bestemt ikke er lige så gode som de forlængede versioner, som siden udkom på dvd og lagde alen til de første versioner.

Desuden er ekstramaterialet, der følger med denne udgivelse, en tro kopi af det, der var på dvd'en - intet tilføjet, intet fjernet. Ligesom med filmene selv kom det virkeligt interessante ekstramateriale på dvd'erne med de forlængede udgaver af de tre film.

Rygter vil vide, at Peter Jackson selv intet har haft med Blu-ray-udgaven af Ringenes Herreat gøre, og det forklarer måske også, hvorfor man drister sig til at udsende biografversionerne først og ikke de forlængede versioner med det samme.

De kommer utvivlsomt på Blu-ray senere, for det handler jo om at trække penge op af folks lommer.

Men det er nu alligevel en fryd at smide trilogien i Blu-ray-afspilleren og lade al Midgårds skønhed og ondskab folde sig ud i stort format i hjemmebiografen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her